Синята коалиция обяви в парламента, че АЕЦ „Белене” продължава да се изгражда тайно зад гърба на Народното събрание. Представителите на ДСБ и СДС смятат, че Бойко Борисов и Делян Добрев действат в съучастие със социалистическата партия по този въпрос и дори заедно организират референдума.

Десните аргументират твърдението си, позовавайки се на писмо с дата 8 октомври тази година - от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев. То е свързано с изграждането на високоволтова линия, необходима "за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ "Белене".

Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров обяви, че далекопроводът е част от инфраструктурата на "Белене" и ще свързва централата с енергийната система на страната.

Бившият лидер на СДС обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента, който в края на март гласува „ЗА” спирането на строежа на втора атомна централа. Димитров използва случая, за да обяви, че ГЕРБ лъжат гражданите.

„Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска „Белене” и затова го строим”, изтъкна Димитров, който определи ситуацията като „голяма измама, капан, в който е попаднала България”.

Според представителя на ДСБ Иван Иванов, НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за „Белене”, а в същото време е във фактически фалит заради огромните разходи - около 1,4 млрд. евро за централата.

Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ „Белене” до подстанция "Царевец", отбеляза депутатът и попита колко всъщност струва той. Иванов твърди, че изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 милиард лева.

Писмото на НЕК ще бъде обсъждано на първото заседание на анкетната парламентарна комисия, която ще се занимава със сключените договори около втората атомна централа.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови