След кратка разходка по морето лидерът на „Атака” Волен Сидеров се върна в парламента с изявление тип „лично признание”, в което обобщи кои са хулиганствата и прегрешенията му, кои са хората, които го мразят и защо, и постави лек мъченически ореол около себе си с директен призив към главния прокурор. Даде заявка още да продължи с „хулиганските си действия” и се сравни с Нелсън Мандела.

Като свои основни „врагове” сред протестиращите той разпозна хора, които искат да върнат Иван Костов във властта и „поръчаните” от ГЕРБ, които пък сам спрял по пътя към властта. За тях той бил „несимпатичен” и „омразен”.

„Научавам за желания да бъда арестуван. Главният прокурор искал да ме арестува. Седнах и си помислих, направих ретроспекция на своя живот, некратък, бурен, разнообразен. Какви ли хулигански действия съм извършил? Прегледах си ги като на филм. Кои са моите хулигански действия? Да не би това, че казах на г-н президента Плевнелиев, че неговата жена има офшорна фирма? Ако за това искате да ме арестувате г-н главен прокурор, заповядайте, но аз ще продължа да говоря тези неща и от ареста”, каза Сидеров и продължи със „списъка хулигански прояви”.

„Друго хулиганско действие е, че не ръкопляскам на тези, които на площада носят плакати "мразим ви безплатно". Всеки ден тези хора вдигат плакат "Костов, ела да ни спасиш". Не симпатизирам на тези хора, не флиртувам с тях, несимпатичен съм на тези, които искат да върнат Костов във властта. Ще се боря против това, защото Иван Костов съсипа България. Казвам им в очите какво мисля за тях, ще продължа да го правя, това са реститути. В този план - моите хулигански действия ще продължат”, каза Сидеров.

Тирадата на лидера на националистите се прехвърли на „домашно” (При една от демонстрациите пред централата на партията Сидеров заяви, че няма да се прибира, защото се намира у дома – бел. ред.):

„На 17 юни хулигани хвърляха камъни по централата на "Атака", счупиха главата на мой колега. На камъните им аз отговорих с думи, че ще се моля за душите им. Да, ще се моля за душите на тези заблудени хора, с изкривени от злоба лица. Това са няколко групички, поръчкови, те се знаят. Говорителят на бившия премиер Иван Костов преди няколко дни, скри своята женственост зад моята снимка, и извърши нарушение на обществения ред (Сидеров говори за журналиста Найо Тицин – бел. ред.). За първи път той имаше нормално мъжко излъчване, макар и за кратко. Не беше глобен, но е факт, че извърши нарушение на обществения ред”, каза Волен Сидеров, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти и смях в залата.

След „връзката Костов” в отношението към него, лидерът на националистите откри и „връзка ГЕРБ”: „Ясно е защо е тази офанзива срещу мен. Спрях пътя на ГЕРБ отново към властта. Голяма част от хората навън са поръчани от ГЕРБ”.

„Другото прегрешение е, че казах на посланиците, че те, като представители на западните държави, не посочиха с пръст българската криминална приватизация, че пенсиите са толкова ниски, че има хора, които не могат да си плащат сметките. Преди няколко дни германският и френският посланици излязоха с обща позиция, в която те казват какво се случва в България. Представители на ЕНП казват коя партия е лоша и коя добра. Нека министърът на външните работи да реагира на тези външни намеси. Другият ключ към омразата спрямо мен – как няма да реагират посланиците на моите думи, като аз разкрих колониалното робство? Посочих фирмите, които изнасят злато, държат концесии. Това са милиарди, източени от българския народ”, продължи Сидеров.

Речта му завърши с „апостолска” заявка за доброто на държавата: „Съгласен съм да бъда арестуван, ако се подобри животът на българите – готов съм, като Нелсън Мандела. Г-н прокурор, аз не се укривам като Бойко Борисов. Заповядайте да ме арестувате, ако това ще облекчи състоянието на българския народ”.