Националисти намериха атрактивен начин да се сложи край на спорния „кърджалийски въпрос” около освободителя на града ген. Васил Делов. Докато от една страна управляващите искат удостояването му посмъртно със званието „Почетен гражданин”, а общинарите на ДПС се противопоставят с мотива, изказан еднозначно от Доган – че Балканската война била равносилна на „етническо прочистване”, от "Атака" предлагат бързо решение на спора.

Пред журналисти лидерът на партията Волен Сидеров предложи президентът да промени името на Кърджали на Деловград. По Конституция Росен Плевнелиев имал правомощието да преименува обекти с национално значение и населени места.

„Със своите близо 12 000 бойци в битката при Кърджали, генерал Делов е изтласкал Османската империя на юг от Арда и е осигурил тила на Втора българска армия при Одрин”, припомни Сидеров и призова за смяна на името на Кърджали, за да се уважи паметта на генерала. „В момента градът носи името на османския пълководец Кърджа Али”, добави още лидерът на националистите.

Думите му прозвучаха като отправяне на предизвикателство към държавния глава. „Нека Росен Плевнелиев докаже, че е български президент. Ако отговорът му на нашето искане бъде отрицателен, това ще означава, че той защитава протурските действия на ДПС”, посочи Волен Сидеров.

Политикът засегна и темата за предстоящите избори, потвърждавайки, че предстои обединение на националистическите формации - "Атака" и ВМРО, преди вота за парламент. Той изрази надежда, че и други движения с подобен характер и принципи ще се присъединят към двете партии, за да може бъдещето обединение да е определящ фактор в следващото Народно събрание.

Сидеров отбеляза още, че всяка партия трябва да има ясен план за това какви закони смята да прокара и до какво биха довели те. „На свой ред българският избирател трябва да се култивира така, че да изисква от партиите да разполагат с конкретен план за действие и да проследява неговото изпълнение”, обясни „атакистът”.