В Кърджали, където бе делегат на областната отчетно-изборна конференция на своята партия, Ахмед Доган взриви обществото, като определи Балканската война като „етническо прочистване” и поиска нов прочит на историята. А повод за изказването му стана скандалът около отказа на ДПС да признае генерал Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали.

„Защото тя не е само война на победители и победени, а е война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес. От тази гледна точка казусът „Делов” е един нравствено-психологически ,а не само държавнически проблем. Дори самото поставяне на въпроса на този етап, мисля, че ерозира самата държавност”, заяви пред свои привърженици Лидерът на ДПС.

Той пристигна в града, за да направи равносметка от последните избори и да начертае посоката за предстоящите. Но дори и в бастиона на партията си политикът не посмя да направи категорична заявка за властта. Остави обаче вратичка за участие в бъдеща коалиция. „Да не стане така – „Ела зло, че без тебе още по-голямо зло”, коментира той в отговор на въпрос дали би участвал в смесено управление след вота догодина.

От Кърджали Доган предрече и провал на бъдещия референдум за развитието на ядрената енергетика, защото, според него, липсвал експертен дебат. Вместо това хората масово били подлъгвани, че строителството на нови мощности ще замрази цената на тока.

„Обикновено необходимостта от ядрена енергетика е свързана с това, че едва ли не, ако имаме АЕЦ, още един - като Белене, цената на тока ще бъде на тези равнища. Господа, просто не е възможно. Така че отговарям ви на въпроса – това по-скоро сега е политическа манипулация за надмощие, отколкото реално решаване на въпроса с един референдум – ядрена енергетика или не”, допълни Доган.