България ще разчита на НАТО за охрана на въздушната граница. Правителството подготвя възможността и чужди самолети да пазят въздушното ни пространство - без санкцията на парламента. Това стана ясно след заседанието на кабинета днес.

Все още не е сигурно, че Турция ще е натовската държава, която ще ни помага за границите, защото изборът е и между Гърция, Италия и Полша. Турция ни е близо географски, но само с Полша самолетите ни са идентични.

А иначе е наложително е да се обърнем за помощ. Не можем да се справим сами с нашите съветски бойни машини. В момента само четири от МиГ-овете имат летателен ресурс, а до средата на следващата година ще останат само два. Неслучайно най-новият доклад на НАТО поставя България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност в Алианса.

Северноатлантическият пакт е убеден, че състоянието на българската отбрана не е добро, че финансирането й е недостатъчно и тя не е способна да посреща колективните рискове пред НАТО и Евросъюза.

От военното министерство увериха, че съвместната охрана е необходима заради укрепването на сигурността на югоизточния фронт на НАТО, а не заради лошото състояние на бойната ни авиация.

Вероятните държави, с които България може да патрулира съвместно, са Гърция, Турция, Италия или Полша. В момента България все още не провежда преговори със съюзниците си за съвместната охрана.

„За ваше сведение всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения, Гърция осъществяват съвместно функцията еърполисинг. Единствената страна, която не я осъществява, е нашата страна”, заяви заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Според промените в закона за отбраната правителството не възнамерява да пита парламента, а предлага директно да сключи международен договор или да излезе с решение, когато избере една от страните на НАТО.

Промените разрешават и употребата на оръжие, ако самолети на трети страни навлязат във въздушното пространство.

Ако промяната на Закона за въоръжените сили бъде приета от Народното събрание, това означава, че при нови случаи като този от 7 септември, когато руски самолет премина през българското въздушно пространство, самолетите на НАТО ще имат право да отправят предупреждение и дори да открият стрелба и да го свалят.

Как реагираха депутатите на идеята друг да пази въздушното ни пространство?

Управляващите защитиха идеята и обясниха, че в момента ситуацията с авиацията ни е тежка.

„Правилният отговор е - не е хубаво това да се случва, авиацията ни празнува 100 години сега. Хубаво е да има наши самолети. Тук свършва добрата новина. Имаме ли наши самолети? Знаете, че догодина ще останат може би два”, каза Валентин Радев от ГЕРБ.

От ГЕРБ обясниха още, че постепенно бюджетът за отбрана ще се увеличава и скоро ще можем да имаме ескадрила от 8 до 10 нови самолета.

Въпреки това опозицията реагира остро.

„Абсурдно е да сме в ситуация в която ние да не можем да охраняваме въздушното си пространство. днес предложението е за въздушното пространство, утре може да е за сухопътната ни граница”, изтъкна Красимир Янков от левицата.

Що се отнася до идеята Министерският съвет да има водеща роля при решението кога и как да се пази границата от ДПС също възразиха.

Според Рушен Риза от Движението не е правилно Народното събрание да остане встрани.

От ДПС попитаха още защо изтребителите ни в момента не са готови да изпълняват конституционните си задачи по охрана на въздушното ни пространство. И се заканиха да търсят отговорност по темата.

Засега всичко това са само предложения за промени в закона за отбраната, които са предложени за обществено обсъждане. Тепърва те трябва да бъдат внесени в деловодството на парламента и одобрени от него.