Ден преди гласуването в парламента на номинацията на Меглена Кунева за нов просветен министър, изборът е на кантар. Депутатите, които я подкрепят, и тези, които са против, са изравнени.

Кунева прекара близо пет часа в парламента, като първо се срещна с четирите партии от мнозинството, а после поотделно с Патриотите и БДЦ.

Още в ранния следобед стана ясно кой със сигурност ще подкрепи кандидатурата на Кунева. Това са ГЕРБ и част от Реформаторите.

В собствената си група Кунева има само 13 от общо 23 гласа. От Гражданския съвет дори се скараха задочно с останалите по темата.

Междувременно стана ясно, че Кунева събира повече гласове против отколкото за.

ДПС, БСП, „Атака” и АБВ обявиха, че няма да я подкрепят, като от АБВ казаха, че тепърва ще мислят дали да гласуват „против” или „въздържал се”.

„Тя е стар кадър на ЦК на БСП, апаратен човек. Ако я попитате, готовност ще има и за генсек на ООН, за ЮНЕСКО, за Асамблея „Знаме на мира“, за главното мюфтийство, за всякъде е готова“, коментира лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

Снимка: bTV

Късно тази вечер Патриотите също казаха, че няма да подкрепят Кунева. Аргументът е, че тя не се ползва от подкрепата на патриотично ориентираните избиратели, посочи съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. При гласуването депутатите от ПФ ще решат според собствените си виждания дали да бъдат „против“ или „въздържал се“.

От БДЦ заявиха, че трима няма да я подкрепят.

Снимка: bTV

Изчисленията показват, че 121 депутати няма да подкрепят Кунева, а 10 души от Реформаторите ще се въздържат.

Кандидатурата на Кунева е първа точка в утрешния дневен ред. Тя ще бъде представена от Томислав Дончев, защото премиерът Бойко Борисов е на посещение в Англия.