Меглена Кунева, която премиерът Бойко Борисов ще предложи на парламента за министър на образованието на мястото на проф. Тодор Танев, ще бъде представена на депутатите утре от вицепремиера Томислав Дончев. Това съобщиха от пресцентъра на партията. По-рано днес имаше информация, че тя ще бъде представена на партиите от управляващото мнозинство – ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ, от премиера Бойко Борисов днес.

Кандидатурата на Кунева ще бъде предложена на Народното събрание и ще бъде гласувана утре въпреки отказа на Гражданския съвет на Реформаторския блок да утвърди кандидатурата й. От ДСБ също ще гласуват „въздържал се”, защото в края на миналата година обявиха, че излизат в опозиция. Така Кунева може да разчита на подкрепата на 13 депутати от РБ.

Съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогроски увери, че Кунева е готова с концепцията си за развитие на сектора и е достатъчно решителна за постигане на целите. Образованието е един от приоритетите на РБ, напомни Зеленогорски. Той уточни, че екипът, с който ще работи Меглена Кунева, ще е достатъчно експертно подплатен.

Зеленогорски определи позицията на Гражданския съвет във връзка с гласуването на Кунева като буря в чаша вода, тъй като по думите му съветът е нелегитимен от повече от една година.

Извънредното заседание на парламента днес започна с липса на кворум и едва при втори опит се събраха над 121 депутати.