Бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви, че очаква началникът на НСО Ангел Антонов да си отиде заради казуса със свалената охрана на бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

Той ще е бушонът, който ще изгори, прогнозира Ноев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Преди дни на пресконференция Местан разкри, че охраната му е свалена, след като изтекъл ултиматумът да подаде оставка като лидер на ДПС.

Ноев припомни, че от НСО казват, че законът е спазен, и комисията, която председателства началникът на службата и включва шефа на ДАНС и главния секретар на МВР, е действала според закона. „Възникват въпросите кой е бил инициаторът на тази среща, кой е внесъл мотивите, с които е предложил охраната да бъде свалена”, подчерта бившият военен министър.

„Тричленката, за да реши на някого да му бъде наложена или свалена охраната, трябва да има много сериозни основания. От моя бивш опит зная, че в такива ситуации задължително има писмени документи, някой мотивира. Този, който е мотивирал свикването на тричленката – ако е била свикана, а не е станало по телефона, което също е много интересно, носи отговорността за това охраната да бъде свалена”, посочи той.

Ноев определи като политическо решение свалянето на охраната на отстранения лидер на ДПС.

Залогът е много висок за президента, който трябва да поеме своята отговорност, защото не е знаел, че това се случва, изтъкна Ноев. Залогът е висок и за Борисов, той не може да стои безмълвен, всички знаят, че има пряко отношение към работата на службите, допълни той.

„С настъпването на демокрацията българската държава справедливо се изтегли от влиянието, което имаше върху религиозната общност по време на тоталитарното общество, но тя се изтегли по начин, по който допусна чужди сили и външни държави да влязат чрез религията в България и да постигат своите интереси”, коментира Ноев.

Говори се, че в България в момента има над 400 турски държавни чиновници, хора, които са на заплата в Турция и са в нашите джамии, във вероизповеданията, по селата и градовете, допълни той. Според него спешно са нужни поправки в закона на вероизповеданията.