Главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО участват в комисия, която решава дали да свали охраната на дадено лице. Нейните решения обаче са класифицирана информация и поради тази причина службата не може да коментира твърденията на Лютви Местан, че е бил оставен без охрана след като е отказал сам да напусне лидерския пост в ДПС.

Това става ясно от официална позиция на службата след днешната пресконференция на бившия партиен лидер. От НСО отбелязват, че според закона, по който работят, депутатите подлежат на закрила – а Местан е народен представител.

„Законът определя реда и обстоятелствата, при които може да бъде осигурена охрана и на лица извън изрично посочените в закона. Това става единствено в случаи, когато има сигнали за конкретна застрашеност.”, пишат още от службата, като подчертават, че всеки случай се разглежда индивидуално от комисията – както за назначаване, така и за снемане на охраната.

В края на съобщението се подчертава: „Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква”.