„Българският политик Пеевски: айсберг на корупцията”, гласи заглавие на авторитетното германско списание „Шпигел”. Под него журналистът Франк Щир прави обширен портрет и анализ на фигурата на депутата.

„Неговите привърженици го определят като дете чудо на политиката, опонентите му обясняват неговия възход с тесните му контакти с политическата мафия: Делян Пеевски е загадъчната фигура на българската политика. Сега и Брюксел го наблюдава”, пише авторът.

Той припомня, че кариерата на Пеевски започва на 21-годишна възраст, когато все още не е завършил образованието си – тогава избраният за премиер бивш цар Симеон Сакскобургготски го назначава за парламентарен секретар по въпросите на транспорта. Без да има особена квалификация, той управлява най-голямото българско пристанище във Варна.

Четири години по-късно Пеевски все още не е завършил право, но тогавашният министър-председател Сергей Станишев, назначава детето чудо на българската политика за зам.-министър на извънредните ситуации.

Неговата майка Ирена Кръстева има голяма роля за израстването му

„Неговата майка Ирена Кръстева има значителен принос в неговото израстване. През лятото на 2007 г. тя купува ежедневниците „Телеграф” и „Монитор” и седмичникът „Политика”. Като бивш директор на държавното тото няма нито нужния капитал, нито опит да изгради медийна група”, пише авторът на анализа и подчертава, че в момента медийната група на семейството „Нова българска медийна група холдинг” е сред водещите в страната, без публикациите в медиите ѝ да се отличават с добра журналистическа етика.

Щир припомня, че Пеевски дълго отричаше да има нещо общо с вестниците на майка си.

Все още не е ясно кой го предложи за шеф на ДАНС

В статията се припомня и за взривилата българското общество дата 14 юни 2013 г., когато при мнозинство на БСП и ДПС Делян Пеевски беше предложен за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Акцентира се върху това, че все още няма ясен отговор на въпроса „Кой предложи Делян Пеевски”, както и върху факта, че този избор предизвика най-масовите протести в новата история на България.

„Излезлият от активната политика основател на ДПС Ахмед Доган може да се счита за движещата сила зад Пеевски. „Аз съм този, който разпределя порциите в тази държава”, обяви откровено Доган по време на предизборен митинг през пролетта на 2009 г.”, пише Щир.

Цветан Василев и Пеевски бяха неразделни, но дойде разрив

В анализа се припомня и за отношенията между Делян Пеевски и банкера Цветан Василев: "Като финансист на медийната група на майка му беше сочен собственикът на КТБ Цветан Василев. Пеевски и Василев бяха неразделни до пролетта на 2014 г., когато се стигна до разрив между двамата. Няколко месеца по-късно банката КТБ на Василев трябваше да обяви фалит."

Цитирани са думите на Василев сред разрива: "Делян Пеевски просто е един от инструментите, използван от политическата мафия, за да изнудва българския бизнес. Това е видимата част на огромния айсберг на корупцията."

В анализа се споменава и факта, че преди фалита на КТБ Василев купуваше предприятие след предприятие, а сега това прави Делян Пеевски. След като през август 2015 г. майка му го направи собственик на половината от дяловете на медийната си империя, той бързо купи една телевизия, две цигарени фабрики, телевизионна сграда, фабрика за торф и верига за електроника. 

 „От години Делян Пеевски се придвижва из София с тежка охрана и конвой от луксозни автомобили. Пред Сметната палата обаче е обявил само една къщичка, два апартамента, скромни спестявания от 30 000 евро и "Опел", купен на старо за 500 евро”, пише в анализа.

ЕК ще изпрати международни наблюдатели по казуса „Пеевски”

Публикацията завършва със следното обобщение: "Как едва 35-годишният Пеевски успя да се превърне в една от най-важните фигури в българската политика? Чрез корупция и престъпни мрежи, твърдят неговите критици. А той самият безпощадно неутрализира и бивши свои съюзници. Сега Европейската комисия възнамерява да натовари международни наблюдатели с проверка на този случай."