Шефовете на престъпните групировки са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене от Интерпол, заяви премиерът Бойко Борисов в ексклузивно интервю за „Евронюз”. Така той обяснява на журналиста от световната медия Ханс фон дер Брели, че страната ни не само говори, но и действа в посока пресичане на организираната престъпност. Това от своя страна би трябвало да докаже, че България притежава необходимото, за да пази границите на Шенген.

Пред телевизията българският министър-председател казва още, че България ще постигне енергийна независимост до 3-4 години и очаква с нетърпение старта на проекта „Набуко”.

От интервюто става ясно още, че Борисов подкрепя финансовия министър Дянков за отложеното членство в еврозоната, докато останалите страни не решат финансовите си проблеми. Нещо което България отдавна направила с покриването на маастрихтските критерии.

В разговора бе намесен и лидерът на БСП Сергей Станишев, който премиерът нарече притеснен заради идващите избори, които предстои да загуби отново.

Борисов говори и за миналото си, което по думите му било „прекрасно”, а днес не бил зависим от никого.

Материалът на „Евронюз” започва с кратък очерк: „Роден през 1959 година, Борисов създава успешен частен бизнес, свързан с лична охрана, преди да се обърне към политиката.

Той беше кмет на София, преди да стане премиер на правителство, разположено в център-дясно политическо пространство”.

Г-н премиер, Европейската комисия започна разследване срещу „Газпром”. Успява ли руският доставчик на газ да се включи в лоялната конкуренция в България?

България беше една от страните от Европейския съюз, засегнати най-силно от газовата криза. Тогава аз бях кмет на София. Температурата беше между 15 и 12 градуса под нулата. Прекарахме 10-15 дни без газ и никой не ни помогна.

Ние сътрудничим на Европейската комисия в разследването й срещу „Газпром”. „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” са предоставили всички необходими документи на Комисията преди месец.

Междувременно ние научихме нашия урок. Затова сега строим газова интерконекторна връзка с Румъния. Подобен тръбопровод с Гърция вече е в много напреднала фаза и ще бъде завършен в рамките на месец или два. Очаква се да започне изграждането и на интерконекторни връзки с Турция и Сърбия.

Въпреки това най-големият източник за енергийна диверсификация на България са залежите на нефт и природен газ в Черно море.

Уверен съм, че България успешно ще диверсифицира своите енергийни доставки в рамките на три до четири години.

Ще перифразирам въпроса си: продължавате ли да подкрепяте европейския проект „Набуко” или той вече е мъртъв? Подкрепяте ли руския „Южен поток”?

Не съм очаквал този въпрос, но след като го зададохте, там, на бюрото ми, трябва да има карта. Тази карта е отговорът на вашия въпрос.

Тук премиерът започва нагледно обяснява на журналиста как страната ще подсигури диверсификацията на енергийните си източници. Показва къде се намират бъдещите газови доставки, „Южен поток”, турския газопровод ТАНАП, проекта „Набуко”, азиатския газ от „Шах Дениз”, както и какво строи страната в момента.

След това Борисов задава въпроса – защо правим това? И си отговаря сам: „Много е важно турският газопровод ТАНАП да достигне България , а „Набуко-Запад” и Югоизточният европейски газопровод да се преместят по-близо до Европа.

Другият маршрут – Трансадриатическият газопровод, е връзка към Италия, затова се опитваме да направим всичко възможно, така че и „Набуко-Запад”, и Югоизточният европейски газопровод да се придвижат напред.

Що се отнася до проекта „Набуко”, България е направила всичко по силите си – парламентът одобри изграждането му. Подписали сме всички необходими документи и можем да започнем строежа му още утре, ако е необходимо. Очаквам с нетърпение старта на проекта „Набуко”.

Говорейки за география, България е близо до Гърция и е изложена на нейните финансови проблеми. Какви са последиците от проблемите на Гърция върху българската икономика?

Гърция е добър съсед и приятел. Въпреки това ЕС е много строг към България и Румъния и много ларш към Гърция. И сега ние всички страдаме от тази толерантност. Най-важното за една държава е да спазва маахстристките критерии.

Какво направи България през последните три години? Направихме пенсионна реформа. Увеличихме възрастта за пенсиониране и замразихме пенсиите и заплатите. В момента бюджетният ни дефицит е 1,2%, външният ни дълг е 14%, а инфлацията – 0%.

Единствените страни в ЕС, чиято икономическа ефективност е някъде около нашата, са Дания и Финландия.

Значи вие сте готови за европейската единна валута, еврото? Финансовият ви министър обаче скоро заяви, че България отлага членството си в еврозоната. Потвърждавате ли думите му?

Докато България отговаря на критериите на Маастрихт, заедно с Германия, и приема процедурите за намаляване на дефицита, други страни не се справят с това. Защо?

Какво оправдава подобен популизъм и национализъм срещу онези, които са на правия път? Те трябва да се съсредоточат върху решаването на собствените си финансови проблеми.

Аз очаквам това да се случи в следващите година или две. Само тогава ние ще влезем в еврозоната. Но не мисля, че е честно за България – най-бедната от всички членки, да се присъедини сега и да плаща за държави, които показват подобно небрежно поведение.

Вашата страна не е част от Шенгенското пространство. Членството ви се отлага година след година. Ядосва ли ви това?

Хубавото за ЕС е, че те знаят, че границите на Шенген са по-добре охранявани отколкото вътре самите страни членки. Вашите граждани могат да спят спокойно, българските шенгенски граници са строго охранявани.

Огромни количества дрога са задържани в България – тонове, тонове кокаин, 20 тона хашиш за един ден, 40 тона кокаин в друг ден, три тона кокаин на следващия. Всичко това прави стотици тонове наркотици и всичко това само за няколко месеца. Това е доказателство, че не само говорим, но и действаме в посока пресичане на наркотрафика.

Независимо от това, в последния си доклад ЕК беше много критична към България, упреквайки я, че не успява да се справи ефективно с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност.

С една дума, ако може да се съди по това колко прозрачна е процедурата по възлагане на обществените поръчки, то България се справя много по-добре от други европейски страни. Що се отнася до престъпните групировки – шефовете им са или в арестите, или с червена бюлетина за търсене (премиерът има предвид, че се издирват от Интерпол извън страната – бел. ред.).

Имах среща с бившия министър-председател на България и настоящ опозиционен лидер Сергей Станишев. Той заяви, че има сериозни опасения за предстоящите избори с оглед на обвиненият в купуване на гласове, които ви бяха отправени след миналия вот.

Прав е да е притеснен, тъй като ние уличихме неговата партия в Сливен да прави точно това – да купува гласове. Сега той гледа в перспектива и мисли каква да му е защитната теза, след като загуби изборите още веднъж.

Преходът в България беше много труден, имате много колоритно минало. Познавате ли лично някой, свързан с организираната престъпност?

Имам прекрасно минало. Това са също измишльотини на Станишев и компания. Всеки един мой ход и действие са ясни за българите. И нито една зависимост нямам от никого.