Нередности в заявлението на ДОСТ бавят регистрацията на партията на Лютви Местан. Това е записано в отговор на председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов на молбата от ДОСТ, съдържаща оплаквания за неоснователно забавяне на производството по регистрацията на политическата партия, съобщи БГНЕС.

„Във връзка с молбата, постъпила в СГС на 02.06.2016 г., бе извършена проверка, която установи, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответните разпореждания“, се подчертава в отговора на Топалов.

Той посочва, че насрочването на откритото заседание е изцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото.

„Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип“, се казва още в писмото на председателя на СГС.

В отговор на това Лютви Местан поиска отвод на съдията, определен да гледа документите за регистрацията на ДОСТ.

Местан внесе документите за регистрация на новата политическа формация в Софийски градски съд на 28 април. Заради големия обществен интерес около регистрацията на ДОСТ на 3 май делото беше разпределено публично пред журналисти. За съдия се падна Лилия Илиева, трети състав.