Промени в Кодекса за застраховане позволяват сключване на сезонни застраховки за моторни превозни средства. Те са внесени в парламента от депутати от ГЕРБ.

До момента всички МПС-та трябваше да сключват годишни застраховки. През април мотористи протестираха пред Народното събрание заради задължителната целогодишна „Гражданска отговорност”.

Промените засягат мотори, мотоциклети, ремаркета, както и каравани и кемпери, за които ГЕРБ са предвидили разпоредба, която ги въвежда като понятие. До този момент те не фигурираха в Закона за движение по пътищата.

„Предлагаме застраховката да може да е за различен срок, но не по-малко от 30 дни, т.е. ще могат да се правят едно-дву-три-месечни застраховки”, поясни Делян Добрев от ГЕРБ пред журналисти.

Текстовете са съгласувани с Комисията за финансов надзор. „Дори и да има съпротива от страна на застрахователите, при положение, че има логика и е в полза на хората, не виждам пречка да се приеме в Народното събрание”, допълва още депутатът.

Очакванията му са следващата седмица законопроектът да се разгледа от водещата комисия – бюджетна или икономическа, и до лятната ваканция на парламента да мине поне първото четене и в пленарната зала.