СДС иска да стане част от десния реформаторски блок, който в неделя излезе с декларация за общи политики, но няма намерения да се извинява за оказаното сътрудничество на ГЕРБ по време на мандата на Бойко Борисов. Това заяви новоизбрания лидер на СДС Божидар Лукарски в ефира на bTV.

Членството в синьото обединение по думите на Лукарски не е явяване на кандидат-студентски изпит. „С т.нар. реформаторски блок имаме общи идеи и политики, имаме и консенсус за реформи. Не е етично да ни канят да се покаем, не сме в изповедалнята. СДС е преживяло доста”, уточни лидерът на партията, който определи поведението на Христо Панчуков от „Синьо единство”, призовал за извинението, като на „госпожица, която я щипят.”

Лукраски коментира, че дават негативна оценка на управлението на ГЕРБ и не предвиждат сътрудничество с тях. „ГЕРБ е сериозна партия и сега е момента да докаже че има място в дясното, има читави хора, които могат да проведат реформаторски политики”, смята лидера на СДС, според който партията на Борсов трябва да се върне в парламента.

Въпреки, че още не се е срещнал с лидера на ДСБ Радан Кънев, Лукарски вижда партията като възможен коалиционен партньор.

Според новия председател грешката на СДС през годините е била опита за менторстване над десните хора. „ Опитвахме се да им кажем каква политика да изповядват, а не биваше”, каза той. Лукарски изрази притеснение от идеята за АЕЦ „Белене”. Освен към целия кабинет, той даде конкретна забележка към правосъдния министър Зинаида Златанова, с която са били състуденти. По думите му тя е интелигентен човек, но няма опит в практиката.