Софийският апелативен съд възобнови двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като той доброволно се отказа от поискания му от главния прокурор депутатски имунитет.

Едното дело е за престъпления срещу правосъдието, след като Цветанов е написал „не” под няколкото искания за подслушване на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров. Исканията са били разрешени от съда, а Цветанов не е имал право на преценка дали да ги разреши или не.

По това дело съдия Тони Гетов осъди на четири години затвор Цветанов, докато прокуратурата поиска условна присъда. Делото е в Софийския апелативен съд по жалба на заместник-председателя на ГЕРБ. След размразяването му то трябва да започне на втора инстанция на 21 януари, предаде БНР.

Пет дни по-късно ще започне и другият процес срещу Цветанов – за присвояване на 50 хиляди лева, отново в полза на Тодоров. Софийският градски съд го оправда, а прокуратурата протестира присъдата пред Софийския апелативен съд.

Третото спряно дело на Цветанов, който от вчера е член на парламентарната подкомисия за контрол на СРС, е заради т.нар. мобилно подслушване в МВР. В него той е съподсъдим с още трима бивши директори на СДОТО.

Делото е все още на първа инстанция. От съда обявиха, че все още е спряно, защото не е постъпил документ от парламента за доброволния отказ на Цветанов от имунитета му.