В близките седмици разговорите на АБВ във връзка с предстоящите президентски избори вероятно ще бъдат финализирани, каза в предаването „Лице в лице” по bTV доц. Христо Михайлов, секретар на Изпълнителния съвет на партията.

По думите му разговори се водят с множество партии в центъра и център-лявото.

Той призна, че по време на отчетната кампания на партията най-често номинираните потенциални кандидати за президент са били Георги Първанов и Ивайло Калфин.

„Към БСП е отправена покана още от миналата година да разговаряме по редица приоритетни за страната теми. Протегнатата ръка и тази година засега не е приета”, посочи Михайлов.

„Но пътниците във влака са качени, влакът свири и ще тръгне”, допълни той.

ДПС до този момент не се е включвала в този формат, каза още Христо Михайлов, който отбеляза приветствието на конференцията на АБВ от страна на ДПС, макар и по думите му да е било „относително свенливо и плахо”.

ДОСТ към момента е само една заявка, нека да видим политиките им и ще определим позицията си спрямо тях, посочи секретарят на изпълнителния съвет на АБВ.

Основният мотив за излизането на АБВ от властта е начинът на правене на политики и резултатите от „нищоправенето” в политиката, посочи той.

„В основната си част кабинетът не изпълни заряда и замисъла, с който беше създаден. Не стартира нищо в сферата на икономиката като политика, няма ясна визия в лицето на здравния министър за реформата в здравеопазването и кабинетът не стори почти нищо положително в сферата на външната политика, сигурността и отбраната на страната”, каза още Михайлов.

„Не можем да приемем тези разделителни линии на русофили или на русофоби”, подчерта той.