Възможността за покупка на български обработваеми земи от страна на европейски инвеститори ще повиши цените им в полза на собствениците, които искат да продават Това обясни френският посланик Ксавие Лапейр дьо Кабан пред „Дарик”.

Той коментира удължаването на мораториум за покупка на земя от чужденци, предложено от „Атака” и прието в Народното събрание с гласовете на националистите, БСП и ГЕРБ, въпреки противоречието с Договора за присъединяване на България с Европейския съюз.

Впоследствие се чуха коментари, че гласуването било плод на „популизъм и всеобща лудост”, както и че е гласувано именно защото няма юридическа стойност. Вчера група народни представители от ДПС, с подкрепата на няколко от БСП, включително и такива, гласували в полза на мораториума, атакуваха решението на парламента в Конституционния съд.

„Обемът на обработваемите земи в България е намалял в последните години и ако чужди инвеститори могат да ги купуват, това ще се промени”, коментира френският посланик. Той допълни, че обработването на земя е професия и такъв тип хора се очаква да купуват парцели.

Дипломатът е посетил студентите, окупирали Софийския университет и разказа, че ще продължи да се среща с тях, защото иска да научи какви са им проблемите и надеждите. Той описа ситуацията в университета като много спокойна.

По въпроса с експулсирането на роми Ксавие Лапейр дьо Кабан обясни, че Франция връща в България лица, защото нямат средства да се издържат, както е по договора за присъединяване на България към Европейския съюз
По думите му, свободата на движение е гарантирана за европейските граждани, но те имат и задължението да могат да се издържат в дадена страна, за да останат там.

„Проблемът въобще не е специално към ромите или към някаква друга етническа група на населението. Става въпрос да имаш средства да живееш в една европейска държава. Договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС е изключително ясен, свободата на движение е абсолютно осигурена, тя е пълна, тя е цялостна, но свободата на настаняване за живеенето там не е пълна, не е на 100%. Необходимостта, задължението да можеш да се изхранваш и да посрещаш нуждите си, е едно задължение, което е упоменато в договора за присъединяване към ЕС. Това е и причината, поради която ние връщаме лица, които нямат средства да живеят във Франция. Но те могат да се върнат отново в България и после отново да дойдат пак за 90 дни", заяви посланикът.

Според Ксавие Лапейр дьо Кабан казусът с експулсирането на българските роми е предизвикал голяма полемика във Франция, а всъщност става дума за малък брой граждани и той не представлява казус между двете страни.