МВР не е санаториум, в който хората отиват, за да си получават заплатите. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тя отговори на коментарите, че в страната се връщат мутренските времена, предвид убийства на бизнесмени, побоищата по улиците и зрелищните обири.

Бъчварова посочи, че реформата в министерството цели именно то да се приведе в състояние да противодейства на хората, които искат връщането на бухалките.

Според нея ситуацията в момента е „доста по-различна“ от мутренските времена.

Тя подчерта, че тълкува като атака към МВР „всяка необоснована критика, подвеждането на общественото мнение, неверните факти и аргументи (...) МВР е символ, образ и лице на българската държавност. Когато разклатим доверието в него, когато го неглижираме или го унизяваме, тогава застрашаваме държавата. Тогава и хората на границата разбират, че в тази държава нещо не е както трябва. А тези, които мечтаят за връщането на времената с бухалките, получават криле“. Нашата отговорност е МВР да е в състояние да може да им се противопостави. Затова е тази реформа. МВР не е санаториум, в който хората отиват, за да си получават заплатите“.

Що се отнася до шумните убийства и обирите, „МВР работи изключително активно и отдадено в рамките на възможностите си. Ние имаме ограничения за поредица от технически възможности, които за нашите колеги от чужбина са даденост. Ако осъществим реформата, ще имаме средства за това. Ако реформата спре, просто ще имаме едни хора със заплати, но няма да имаме МВР“.

Снимка: Ладислав Цветков

Бъчварова отговори и на готовността на полицейските синдикати за протест.

В предаването „Тази сутрин“ Илия Кузманов, представител на един от синдикатите, обясни, че отново се прави опит за нарушаване на социалния пакет в МВР.

„Ясно е какво е състоянието в МВР, ясно е какъв е бюджетът. Със сегашния бюджет това, което синдикатите казват, че е необходимо, не може да бъде гарантирано. Затова реформата, която сме предложили, има за цел така да оптимизира разходите – през структурни промени, през уреждане на отношенията със служителите, че да започне да се натрупва излишък по перо „персонал“, който е изключително голямо в МВР – 90 и няколко процента. За да може с тези средства да се осигури и екипирането, и да се подобрят условията на работа“.

Бъчварова посочи, че реформата е била представена първо пред синдикатите, след което законопроектът е преминал през задължителното обществено обсъждане. „Не съм чула възражения“, коментира тя.

Министърът подчерта, че социалният пакет не се променя. „Единствено се намалява отпуската с пет дни – от 30 на 25, което е дори повече отколкото е записано в Кодекса на труда“.

По този начин имаме възможност да оптимизираме числеността на състава, така че да не назначаваме допълнителни 450 души, които биха покрили необходимия ресурс, ако всички служители решат да използват отпуските си. Това не е пряко засягане на социалния пакет. Анализът ни показва, че много голяма част от служителите не използват отпуските си, а я получават като изплащане при напускане, посочи Бъчварова.

Няма никакво намаляване на заплатите и всички останали начисления, които са поне пет. Предложението е за 12 заплати компенсация на служителите, които от следващата година постъпват на работа. Това важи само за новопостъпилите, които не са представлявани от сегашните синдикати.

Втората част от реформата е регламентиране на различните типове служители в министерството. „Имаме служители, които са назначени по три различни закона. Тези, които не работят полицейска работа, не са на улицата, не носят оръжие, ще се ползват със статута на държавни служители“. Те ще могат да запазят броя заплати обезщетение, натрупани до момента, и ще започнат да им се начисляват заплатите, които се дават на държавните служители - шест броя. Ако тези хора работят в системата в следващите 20 години, в крайна сметка ще си получат 20-те заплати.

Това преминаване на около 4250 служители към статута на държавен служител, ще спести на МВР по 15 млн. лева годишно от осигуровки. Така ще може да се инвестира в екипировка и автомобили, например.

Бъчварова коментира и изказването на Цветан Цветанов, че ще иска широка дискусия и възможност за запазване на всички привилегии. „Моята отговорност като министър е да се справя с бюджета и всички дейности, които трябва да осигури МВР. Отговорността на парламента е да съблюдава законодателната целесъобразност на един или друг закон. Ако НС реши да не приеме този вариант на закона, това означава, че трябва да е ясно как Парламентът ще носи отговорност за състоянието на МВР. Вероятно ще трябва да се задължи после да гласува по-висок бюджет на министерството, за да осигури осъществяването на дейността му. Защото в един момент МВР може да спре да работи, ако остане с този бюджет и този регламент“.

Снимка: Ладислав Цветков

Тя посочи, че реформите се приемат и разбират трудно, за една реформа е нужно да гледаш по различен начин и от различен ъгъл.

Бъчварова каза още, че е съгласна с изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че е нужна промяна в общия модел на сигурността. „Това е тема, с която законодателят трябва да се занимава, но ако не стабилизираме МВР и не го направим готово да работи, каквато и да е промяна в системата за сигурност, ще се окаже безпредметна“.

За обстановката на границата Бъчварова каза, че „сега се готвим за извънредна ситуация, има много опасности, които могат да ни засегнат. Разработили сме конкретен план с конкретни мерки и за часове е ясно какво би трябвало да се направи. Нашата цел е така да охраняваме нашата граница, че да не позволим през наша територия да се формира маршрут на мигрантите“.

Според нея бежанците знаят, че имат много малък шанс да минат през България нелегално.

На обвиненията, че оградата по границата с Турция се строи четири пъти по-бавно и по-скъпо, отколкото по времето на кабинета „Орешарски“, Бъчварова каза, че „има оскъпяване, но съоръжението е доста по-стабилно, използват се повече и по-качествени материали. Разликата в средната цена на километър е 15-20%. Това, което правим, е успоредно с оградата да строим и пътища, за да може да се патрулира по-лесно“, обясни тя.

В отговор на въпрос Бъчварова каза, не може да коментира дали заплахата за живота на депутата от ДПС Делян Пеевски е сериозна, защото това е класифицирана информация. За охраната на депутата Мартин Димитров, който оповести, че спирачките на негов автомобил са били срязани, вътрешният министър каза, че са взети мерки.

Вижте целия разговор във видеото.