НСО ще охранява депутата Делян Пеевски, съобщиха от МВР. Мярката влиза в сила от 22 февруари, понеделник.

В петък от прокуратурата са докладвали на МВР, че се сдобили с информация за подготвян опит за убийство срещу депутата. Организацията вървяла от близо два месеца, каза още главният секретар.

Екипът от разследващи, който е уведомил МВР, е същият, който работи и по случая с неуспешния атентат срещу Алексей Петров.

За стрелбата срещу Петров е задържан украинецът Роман Логвиненко.

Главният секретар на МВР Георги Костов нито потвърди, нито отрече, че Логвиненко е този, който да е споделил на разследващите за организацията срещу депутата.

„Информацията не е дошла от случаен източник, а от човек със знания и умения да извърши подобно нещо и протича към такава подготовка. Това го прави достоверно“, каза Костов. 

Костов призна обаче, че от оперативната информация, която е предоставена на МВР, става ясно, че организирането на покушение срещу Пеевски изключително много прилича на стрелбата срещу Златомир Иванов пред Съдебната палата и на убийството преди години на столичния бул. „Витоша“ на Дмитрий Минев (Димата Руснака).

Следени са адреси, оглеждани са празни апартаменти, следен е и начинът на придвижване на Пеевски, коментира Георги Костов.

Все още не се знае националността на евентуалният извършител или извършители, говори се, че са чужденци.

Първоначално през почивните дни Пеевски е отказвал държавната охрана по лични причини, но днес той е бил убеден да се съгласи НСО да го охранява.

От ДПС потвърдиха за bTV, че депутатът знае за случая.

Той е приел охраната, защото е бил убеден, че заплахата е сериозна, допълниха от Движението.

Г-н Пеевски изразява недоумение от случващото се, при условие че бизнесът му е прозрачен, обявиха още от ДПС. Те обаче остават без политически коментар, тъй като към момента няма достатъчно информация.

Не за първи път се заговаря, че има риск за живота на Пеевски. През лятото на 2014 г., полицията и прокуратурата задържаха трима души за подготовка на убийството му, за което се твърдеше, че било поръчано от Цветан Василев.

Впоследствие те бяха освободени заради липса на доказателства, а прокуратурата обяви, че данни за поръчково убийство няма.