Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се отчетоха за първата година от мандата им на „Дондуков” 2. 

Държавният глава отправи остри критики към Народното събрание. На тях управляващите отговориха с изявление на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Парламентарната република атрофира, а корупцията и несправедливостта деморализират цялото общество”, обяви днес Румен Радев.

Той се ангажира да продължи да работи за върховенството на закона и защита демократичните права на българите, сред които и свободата на словото.

Според президента стабилността заради европредседателството не трябва да е алиби за бездействие.

Той обяви за рисков антикорупционния закон и по думите му битката с корупцията ще  бъде оставена на гражданите и медиите.

„Свободата на словото е под въпрос в третото десетилетие на демократични промени”, обяви президентът.

Радев беше категоричен, че не подготвя собствен политически проект и обясни, че позициите му съвпадат с различни партии, а с лидера на БСП се вижда толкова често, колкото и с премиера.

Държавният глава видя ценностни разминавания с изпълнителната и законодателна власт и обясни ,че позициите му съвпадат с различни партии, а с лидера на БСП се вижда толкова често колкото и с премиера.

„Президентът не дължи обяснение на властта, ако не подкрепя решенията ѝ. Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател, отмина”, предупреди Радев.

Той припомни и факта, че по времето на неговия предшественик президентския контрол върху разузнаването е предаден на правителството, а върху Националната служба за охрана – на парламента.

„Това, което става, не е добре за демокрацията. Тя се основава на баланса на властите. Когато имаме прекомерна концентрация на власт в правителството, резултатите са налице”, коментира държавният глава. 

Радев и Йотова смятат, че ратификацията  на Истанбулската конвенция трябва да се отложи. Те обявиха, че нямат разнобой по този въпрос и работят в екип.

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът не скри, че е разбрал от медиите за договаряната от премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел среща на високо равнище Европейски съюз – Турция, на която у нас да бъде поканен турският президент Реджеп Ердоган.

Според Радев тази постъпка нарушава духа на Конституцията и е обида към българските граждани. Той отново напомни, че Турция е съсед, който трябва да се уважава, но при условие, че не се меси във вътрешните ни работи.