Президентът румен Радев ще обсъди продължаването на съдебната реформа с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Срещата, която ще се проведе утре на „Дондуков” 2, е по молба на магистрата.

Според официалната информация двамата ще обсъдят взаимодействието между властите в страната „с оглед на последните събития в съдебната система”, както и евентуални конституционни промени.

Днес пък президентът се срещна с председателя на Върховния административен съд Георги Колев като първа "от редица планирани работни срещи на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт по теми, свързани с реформата в правосъдието".

Двамата са говорили за сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.

На 15 май Лозан Панов призова с официално писмо Румен Радев да сформира специална комисия по аферата „ЦУМ-гейт” (срещите на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмени – б.р.), но още на следващия ден получи отговор, че президентът „не е следовател и разследващ орган” и искането е в разрез с Конституцията.

"Аз ще изкажа моето становище по правосъдната реформа и наистина трябва да има сериозен дебат дали реформата трябва да е в дълбочина или не”, коментира дни по-късно държавният глава.