На парламентарните избори станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. Новото Народно събрание трябва да работи за усилване на имунитета на държавата. Това заяви в обръщение към нацията президентът Румен Радев.

Държавният глава заяви, че след вота проблемите остават, като „тези проблеми не са само външното вмешателство в избирателния процес”, а има също „целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическия живот в страната”.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство, днес са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни", подчерта той и отново припомни, че преди изборите партиите са говорели за премахване на двойното гражданство и затваряне на граници, докато после са изоставили темата.

Той направи този коментар на фона на скандала със законовите промени, които на практика отменяха вота в чужбина и които бивш служител от Министерството на правосъдието заяви, че са писани на „Дондуков” 2 заради партия ДОСТ, на чиито клипове се виждаше турският посланик.

Румен Радев приветства „куража и усилията” на ведомството, което междувременно свали публикуваните за обсъждане текстове от сайта си.

„Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права. Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е възможността да се върнат в една независима и суверенна България”, подчерта президентът, който не пропусна да напомни за „далеч по-строгите ограничения в държави от ЕС, които за нас са еталон за демокрация”.

По-рано днес се появиха информации, че Румен Радев ще инициира референдум за промяна в изборните правила. Той в крайна сметка се въздържа от подобни действия, като заяви, че в новия парламент трябва да се проведат дебати по въпроса за „разклатения имунитет” на държава, в хода на които да се вземе предвид и принадлежността на България към европейското семейство.

В посланието си към депутатите президентът излезе и извън темата за вота в чужбина, като подчерта, че „българите чакаме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор”. Последното, което вероятно визира новите цени на водата и топлоенергията, идва в деня, в който прокуратурата обяви, че ще атакува решения на КЕВР.