Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която има единение, надделяващо над омразата и разделението от миналото. Това заяви ген. Румен Радев по време на първата си пресконференция, след като беше избран за президент на България.

„Днес демокрацията в България победи апатията и страха. Въпреки блъфовете на властта за апокалипсис, вие гласувахте за промяна. Още от сега категорично ясно е едно – вотът даде отрицателна оценка на властта, на всички вече е ясно, че в България има нова политическа ситуация. В което няма нищо драматично”, коментира той.

Той подчерта, че заедно с Илияна Йотова са водили „етична кампания” и именно това е привлякло към тях избиратели от всички цветове. „Аз нямам партийни обвързаности, нямам лобистки обременености”, категоричен беше Радев, който е на мнение, че работата му в армията му е дала необходимия управленски опит.

Новоизбраният президент заяви, че ще работи за падане на санкциите срещу Русия. По думите му правителството има водеща роля по този въпрос, но той ще търси диалог както с Москва, така и в рамките на ЕС. Той беше категоричен, че ще иска консултации с парламентарно представените партии за номинацията на нов български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, ако това съвпадне с мандата му.

Снимка: Ладислав Цветков

„Президентът е най-легитимно избраната политическа фигура и трябва да бъде много наясно с тези решения”, коментира Радев, който побърза да подчертае, че няма да превишава правомощията си.

"Президентът не прави съдебна реформа, законите се коват в парламента. Президентът обаче трябва да има много ясна позиция по въпроса. Ще има такава и ще я прецизирам след среща с представители и експерти на нашата съдебна система", каза още Румен Радев.

Той анонсира, че на срещата ще бъдат поканени главният прокурор, експерти от парламента. "Ще изуча с моя екип опита от тези държави, където има ефективна борба с корупцията. Тогава вече ще имам много ясна позиция“, заяви Радев.