С директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен Радев на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят не атакува директно държавния глава, но направи сериозни забележки за синхрона между „Дундуков” 1 и „Дондуков” 2 и посочи началника на президентския кабинет Иво Христов като основен виновник за напрежението между институциите.

„В президентството има един човек, който пише речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – телевизията на Пеевски”, заяви тогава Борисов, като допълни, че говори за Христов, който още вчера припомни, че не е бил в медията по времето, когато се заговори, че е станала собственост на депутата от ДПС (той и до момента отрича да я е притежавал – б.р.).

„Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз смятам за груба манипулация”, заяви днес в БТА Румен Радев. Той посочи, че Борисов е получил „коледен подарък” с подкрепата, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са гласували „За” внесения от ДПС закон за КТБ.

„Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с г-н Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?”, запита държавният глава.

Той подчерта, че напрежението между МС и президентството се дължи на проблеми като „пренебрежителното отношение към националния суверенитет”, „скалъпената проверка от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили”, „липса на прозрачност и бетониране на корупцията с новия закон”, „катастрофата в инвестициите”, „мизерните пенсии” и др.

По отношение на поне временния отказ от внасяне на Истанбулската конвенция в парламента, Радев даде съвет на Борисов: „Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България. Да прочете конвенцията на английски или френски, това са двата езика, на които тази конвенция има достоверен правен смисъл. Българският народ не отхвърли тази конвенция защото е недорасъл или недоразбрал, а защото има ценности и не приема да бъде лъган”.

Радев направи и остър коментар по отношение на външната политика на България, като посочи, че „решенията трябва да се вземат преди дадени събития”, но няма да се натрапва там, където не е канен.

Във връзка с предстоящата среща ЕС – Турция във Варна той подчерта: „Много е важно ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това очаквам от премиера, трябва да постави към г-н Ердоган тези въпроси, на които очакваме отговори – за гаранция за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, за ненамеса в нашия изборен процес, за ненамеса в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за компенсация на тракийските бежанци”.