Бившият силов министър и настоящ член на политическия проект АБВ Румен Петков се закани, че в изборната нощ ще „започне поименно” да говори за социолозите, които отреждат на движението на президента (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов само 2% от гласовете на вота за евродепутати.

В студиото на „Лице в лице” Петков предрече, че заедно със съратниците си ще вкарат поне двама представители в ЕП.

Ексминистърът изрази надежда, че държавната машина няма да бъде впрегната срещу АБВ в хода на предизборната кампания, макар вече да имало сигнали, че това се случва – Перник и Попово получиха минимални държавни средства по проекти, а двете общини се управляват от кметове на АБВ. Петков призна, че не вярва на премиера Пламен Орешарски, макар преди да е бил сред поддръжниците му.

„Всичко станало през последните 8 месеца меко казано ме раздвоява, без да страдам от раздвоение на личността”, заяви Петков и припомни както разпределянето на парите за общините, така и самото съгласие на бившия финансов министър да седне на премиерския стол в правителство, което е подредено от друг.

„Това задкулисие дразни хората”, каза Румен Петков. По думите му посланията на АБВ ще са насочени към интелигентните хора, „за който е неприемлива нехигиеничната среда във вестниците, не приемат задкулисието при вземането на решения”.

Петков обърна особено внимание на вестниците на депутата от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски: „Ако утре обявим, че АБВ преустановява съществуването си, тези вестници ще се обезсмислят – там чернилката достигна неподозирани върхове”.

Бившият вътрешен министър каза, че няма представа защо конкретни медии атакуват яростно АБВ, но направи любопитния коментар, че свързваните с Пеевски вестници не трябва да се „събират” заедно с TV7. Официалната версия за чуждестранния собственик на телевизията е оспорвана в медийни публикации, като най-чест „заподозрян” е именно народният представител.

Румен Петков посочи, че отвращението от задкулисието е довело до това АБВ да се подкрепя по равно от бивши симпатизанти на БСП и центристи. Бившият министър изрази недоумение от омразата към движението, която излъчвал Сергей Станишев.

Поглед на Изток (чак до Москва)

Аз лично не съм очаквал, че Кристиан ще направи такава грешка. По този начин Петков коментира визитата на външния министър Вигенин в Украйна, в хода на която той се срещна с местни политици.

Бившият силов министър обясни, че с действията си нашият първи дипломат е създал впечатлението, че страната ни подкрепя конкретен кандидат за президент на страната, като цялостното впечатление е за прибързани действия преди разследването на събитията около „метежа”.

Румен Петков повтори и една теза, чувана често от близките до Кремъл кръгове в последните 24 часа – че подслушаният разговор между Върховния представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън и естонският външен министър ясно са показали, че снайперистите на Майдана са наемници от опозицията.