Анна Янева беше избрана за председател на Градския съвет на БСП – София, съобщиха от пресцентъра на партията.

На днешната конференция тя беше избрана на второ гласуване с подкрепата на 96 делегати от гласували общо 190 делегати. За Николай Малинов гласуваха 49 делегати, а за Борис Цветков – 45.

При първото гласуване Янева получи подкрепата на 87 от делегатите. За Борис Цветков и за Николай Малинов гласуваха равен брой делегати – 38. Георги Кадиев получи 32 гласа, а Валентин Иванов – 10 гласа. Самоотвод си направиха 11 от кандидатите.

В новия състав на Градския съвет бяха избрани 72 души. За председател на Градската партийна контролна комисия е избран Веселин Гъжев.

Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП - София Румен Овчаров реши да не се кандидатира за поста отново. Така отпада необходимостта от промяна на устава, който не позволява избраните за депутати да бъдат председатели на общински, районни, градски и областни съвети на БСП.

"Не членувам в сектата на несменяемите, 12-години стигат", заяви Овчаров пред делегатите на 12-тата отчетно-изборна конференция.

"Ако трябва да избирам по-важната, по-отговорната политическа позиция, без колебание бих избрал позицията на председател на градския съвет на БСП", допълни Овчаров.

Той посочи, че във времето, през което е председателствал организацията, тя е станала водеща в БСП, въпреки че не успеля да спечели кметски избори в столицата. И все пак, според Румен Овчаров, БСП има по-добри изборни резултати в София, отколкото в страната, което се дължало на екипността в организацията.

"Успех, пазете отбора! Вярвам!", заключи Овчаров.

Лидерската битка в партията, Румен Овчаров коментира с думите, че след избора на Сергей Станишев за президент на ПЕС, на БСП не е необходима промяна, а нова визия.

Според него лидерска битка в партията няма, има лидерски амбиции, които ще бъдат решени на Конгреса.

Овчаров е притеснен БСП да не повтори съдбата на СДС и да изгуби избирателите си.

"БСП трябва да се явява на избори самостоятелно със собствената си абревиатура, няма смисъл да се крием зад паравани и завеси", смята още Овчаров.

Докато Румен Овчаров наблегна на ситуацията в партията, Сергей Станишев, който също присъстваше на отчетно изборната конференция, предпочете да коментира икономическата и политическа ситуация в страната.

"БСП трябва да предложи визия за развитие на страната и как тя да излезе от кризата през 21 век", заяви Станишев.

Той настоява на Конгреса на партията да се проведе политическа дискусия за поведението на БСП като опозиционна партия и алтернатива на ГЕРБ, както и по въпросите свързани с изборите.

Бившият премиер за пореден път обвини правителството на ГЕРБ, че налага "олигархичен модел на икономика", на който БСП трябва да се противопостави.

"Във всеки сектор се подкрепят конкретни фирми, близки до управляващите. Няма политика досега, която да е била толкова антисоциална. Разликата между бедност и богатство стана непоносима и задължение на БСП е да промени това”, каза Сергей Станишев.

По думите му - все повече хора в Европа се разочароват от тази едностранчива дясна политика, която казва – „трябва да затягаме коланите”.