Офшорните зони са създадени от едрия бизнес и определени политици, за да могат да крадат, да си крият капиталите, да ги препират и да ги връщат обратно. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът от БСП Румен Гечев.

Няма никаква логика защо свободните пари не влизат в регистрирани банки, открити сметки, откъдето да се връщат с икономиката, коментира той.

Редовите граждани на всяка страна си плащат данъците, а тарикатите, големите финансови акули и определени политици не плащат данъци, тоест средната класа и бедните издържат цялата публична система, допълни Гечев.

По думите му потоците от десетки милиарди долари от наркотици, проституция, търговия на органи и др. минават точно през офшорките.

Според него има и определена малка част от парите, които са легитимни, но този дял е незначителен.

„Целият този юридически и политически чадър всъщност крие мръсните пари”, отбеляза той.

Според него офшорните зони трябва да бъдат закрити и парите да се върнат там, където са създадени.

Ако отворим статистиката на чуждестранните инвестиции в България, ще видим, че 80% от инвестициите идват от офшорни фирми, допълни той.

„Обръчите от фирми се връщат в политиците, затова трябва да се разкъсат, едно от важните звена за разкъсването на обръчите за влияние върху политиката са офшорните фирми”, каза още депутатът от левицата.

Не е редно хората с най-високи доходи да ги крият и да ги изнасят извън страната, категоричен беше той.

Гечев се обяви против идеята за данъчна амнистия за българи, които са скрили пари в офшорки „Моралът не може да се търгува с пари”, аргументира се той.

По думите му по скандала с „Панамските документи” най-вероятно ще излязат интересни имена, които могат да променят международния политически ландшафт.

„Досега от САЩ не е излязъл никой, но няма как да не излезе”, прогнозира Гечев.

По думите му според анализатори скандалът около британския премиер Дейвид Камерън във връзка с панамската афера може да я мярка, свързана с предстоящия референдум за излизане на Великобритания от ЕС.

„Камерън има пръст в организацията на този референдум. Едрите акули в Европа обаче са много ядосани, тъй като излизането на Великобритания означава излизането на 100 млрд. евро от банковата система на Европа”, уточни Румен Гечев, като допълни, че става въпрос за големи интереси.

  • Рай безкрай
  • И Ема Уотсън се появи в Панамските документи
  • "Мосак Фонсека" ще съди Международния консорциум на разследващите журналисти
  • Публикуваха онлайн Панамските документи
  • Днес публикуват пълните "Панамски документи"
  • Източникът на „Панамските документи” проговори
  • Погнаха и аржентинския президент за участие в офшорки
  • Финансовите министри на ЕС тръгват на борба срещу укриването на данъци
  • Сергей Станишев: Избягването на данъци трябва да е незаконно
  • Испанският индустриален министър подаде оставка заради "Панамските документи"