Развил съм у себе си смирение, бягане от его, от търсене на реванш; не бих хвърлил към никого обвинението, във всеки от нас има част от Мария Магдалена и част от този, който хвърля камъка по нея. Така се чувства бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков 4 години след аферата „Костинброд”.

Той беше обвинен след акция на прокуратурата в деня за размисъл преди предсрочния парламентарен вот през 2013 г. В крайна сметка съдът отхвърли медийно тиражираното твърдение, че в печатница са били открити бюлетини, подготвени за изборна манипулация.

„Не искам да влизам в политическа оценка, обществено-политическата обстановка през 2013 г. беше такава, че всички оценки, които можем да даваме 4 г. по-късно, имат или историографическа или друг вид призма. В мой личен план това не бяха леки години”, коментира Желязков в студиото на „Тази неделя”.

Той беше категоричен, че не очаква извинение от никого, като и в началото на процеса, и в края му е подчертавал, че уважава институциите и даже обвинителната теза и събраните по нея доказателства.

След края на делото засякъл в Министерския съвет омбудсмана Мая Манолова, чийто сигнал дава началото на акцията в Костинброд. „Усмихнахме се, не се бяхме запознавали преди”, разказа Желязков. Манолова го попитала „Сърдиш ли ми се?” и получила отговор „Не, Мая”. По подобен начин преминала и случайната му среща с тогавашния прокурор Роман Василев.

„В един процес има сблъсък на факти, обстоятелства и аргумент, няма сблъсък на характер”, подчерта Росен Желязков.

Към момента той е председател на Държавна агенция „Електронно управление”. В тази връзка той подчерта, че е-управлението може да се повтаря като мантра вече 10 години, че ще се случи, но вече наистина ще стане факт, „защото сме на прага на четвъртата индустриална революция, добре е този процес да е общоприет и да е с усилията на обществото и администрацията”.

Като конкретни дейности той посочи, че крайната цел е постигане, от една страна, на прозрачност и контрол на разходите и улесняване на гражданите, от друга. В резултат през агенцията минава бюджетен контрол на отделните проекти по линия на електронното управление, одобрение на спецификациите, контрол по обществените поръчки и споделяне на ресурсите.

До края на годината ще има конкретни резултати и по междурегистровата свързаност за автоматичен и полуавтоматичен обмен на данни. „Основният принцип в електронното управление е еднократно събиране на данни и многократна употреба”.