Официално България се сдоби с още една политическа сила. Както преди дни обявиха създателите й – независимите депутати и бивши членове на РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов, формацията бе учредена на конгрес в столичната зала "България".

Новата партия се нарича ДАНО - "Демократична алтернатива за национално обединение". Това е дясна сила, консервативна по своя характер и ще залага на професионализъм, прагматизъм и предвидимост, посочи пред журналисти преди началото на конгреса депутатът Тодор Великов.

В изказването си в залата той покани за партиен лидер българския член на Европейската сметна палата Надежда Сандолова, до края на чийто мандат остават два месеца. Тя беше гост на форума и коментира, че "централизацията трябва да спре и държавата да се оттегли", тъй като действителната дясна политика изисквала по-малко, но ефективна държава и повече частна инициатива.

Според Сандолова обществените връзки за 23 години са се разрушили, земеделието се е сринало, няма предприемачество, а концесиите на подземните богатства се дават по право на чужди фирми. Тя смята, че трябва да се даде дясна алтернатива за развитието на страната ни.

Според устава ръководните органи на ДАНО ще са Конгрес, Управителен съвет, Изпълнителен съвет. Партията ще се представлява от поне двама от тримата секретари, които са част от Изпълнителния съвет.

Цветовете на партията са синьо и зелено. Символът е взаимстван от сребърния орел на Хан Аспарух, намерен при разкопки край село Вознесенка, Украйна, обясни Великов. „Целта, която сме си поставили, е да получим поне 10% от вота на парламентарните избори през 2013 година”, допълни в заключение народният представител.