Нова партия се задава на политическата сцена у нас. Двама независими депутати обявиха, че в неделя ще дадат началото на формацията ДАНО - Демократична алтернатива за национално обединение.

Създатели на партията са Димитър Чукарски и Тодор Великов, които влязоха в парламента от листата на РЗС, но след това напуснаха политическата сила на Яне Янев и в момента са независими народни представители.

Двамата обявиха, че партията им ще бъде официално създадена на 11 ноември в столичната зала „България”. „Това ще е лице на професионализма”, заяви на брифинг в парламента Тодор Великов.

По неофициална информация за председател на новата партия се спряга името на Надежда Сандолова. Към момента тя е българският представител в Европейската сметна палата.

Чукарски и Великов информираха още, че започват събиране на подписка сред народните представители с искане за оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев Причината - спорното въвеждане на такса за ВЕИ-сектора за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи.

„Много от компаниите в сектора са малки и са теглили кредити и с новата такса ще се влоши финансовото им състояние. Таксата е 39% от печалбата на фирмите. С въвеждането й се дава лош сигнал за инвеститорите”, подчерта Чукарски.