Глоба от 2 до 4 хиляди лева за търговци, които не отделят охладеното месо на специален щанд в магазина. Това предвижда нов закон за храните.

С готвените промени охладеното месо трябва да бъде отделено на специален щанд. За него трябва да има допълнителна информация, която да ориентира потребителя какъв точно продукт купува.

С промените клиентите в магазините ще знаят повече за охладеното неопаковано месото на щанда. За него задължително ще има допълнително информация от коя страна идва. Ще се посочва и кога е добито в кланицата, както и срокът му на годност.

Целта е да се избегнат злоупотреби. „Да се намалят и избегнат тези случаи, при които замразено месо се размразява и се предлага на консуматора като прясно месо - няма 100% неща, но се надяваме с тези мерки тази практика да намалее!”, каза експертът от МЗХ Илиан Костов.

Сега купувачите трябва да прилагат трикове, в опит да разпознаят месото – размразеното отделя по-голямо количество течност.

Новия закон ще задължи всички, които търгуват по интернет с храни да се регистрират. На регистрация ще подлежат и автомобилите, с които се превозват месни храни и хляб. Етикетите на български върху стоките пък ще трябва да се поставят така, че да не скриват текста от производителя върху продукта.

Новите промени трябва да бъдат одобрени от парламента до лятото, а след това предстои те да влязат в сила.