Лидерът на десния Реформаторски блок не е един общ субект с йерархия. Напротив, всички участват наравно. Това заяви пред БГНЕС лидерът на една от партиите в обединението „Движение България на гражданите” (ДБГ) - Меглена Кунева, сравнявайки широката формация с „един български ЕС”.

„Няма дори един, който да е пръв между равни в Реформаторския блок. Според мен това трябва да продължи по този начин, защото блокът не е коалиция, нито предизборна, нито следизборна. Вероятно ще има различия, но по това, което никога няма да правим, трябва да има единодушие”, смята политикът.

Според Кунева е нормално да има спорове и разногласие между участниците в партийното обединение. „Това не те изключва от Реформаторския блок, нито пък ще има притискане до стената, само и само да се съгласиш с всичко. Това е погрешна политика, така не става никъде по света”, допълни лидерът на ДБГ.

Самата тя избрала следния подход - да не присъства лично на срещите, а да праща там двама свои представители - заместник-председателите на партията Найден Зеленогорски и Йонко Грозев.

Кунева подчерта, че списъкът на реформите, които в Реформаторския блок се готвят да правят, е дълъг и започва със здравеопазването, образованието, администрацията. Вече постигнали споразумение по 12 теми и проблеми, които да се решават „по правилния начин”.

Бившият еврокомисар е на мнение, че в момента ГЕРБ има шанс да се докаже като опозиция. „Като управляващи направиха достатъчен брой грешки. Не може месеци след изборите ти да не можеш да осъзнаеш, че си опозиция. Да, ГЕРБ са първата политическа сила и въпреки това са опозиция. Затова тяхната задача е да осъзнаят, че са опозиция и да си отговорят на въпроса защо са в опозиция. Именно заради това ГЕРБ няма какво да се чудят в момента защо са изпаднали в такава изолация”.

Според нея „коалицията БСП, ДПС и Атака е нездрава”, защото са сгрешили. „Извинете” в политиката се казва с оставка, е мнението на Меглена Кунева.