В този парламент трябва да търсим компромиса, но нужния компромис за реформите, а не фалшивия компромис на фалшивите елити. Това заяви Радан Кънев от Реформаторския блок при откриването на 43-тото Народно събрание.

„Нашето присъствие тук е двойно задължаващо, то е плод на последните капки търпение на обществото и в тази роля имаме поне 3 основни задачи”, посочи Кънев. Първата задача за реформаторите е да започне възстановяването на доверието в парламентаризма .

„Втората е да започнат важните реформи, чието отлагане постави на изпитание съществуването на правовата държава. За да изпълним тези цели, единственото средство е да съставим отговорно правителство. За да постигнем и трите цели трябва да помни, че демокрацията е система ,създадена да търси компромис между различни движения и ценности. Тази разпокъсаност на 43-тото НС не е непременно негов недостатък”, допълни той.

Ние от Реформаторския блок ще направим всеки компромис, освен с нашия възглед за най-важен обществен интерес – смело начало на правосъдната реформа, административната реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и еврофондовете, посочи съпредседателят на формацията.

По думите му реформаторите няма да допуснат никога нарушаване на човешките права и европейски норми за толерантност към различните. „Никога няма да допуснем зад хартата за човешките права да се опъва чадър на корупцията”, подчерта той.

Снимка: Ладислав Цветков

Другият съпредседател на Реформарторския блок – Меглена Кунева, посочи, че групата ще се бори за укрепване на реформаторско мнозинство. „Реформаторският блок осъзнава, че България е в криза, затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандата си”, подчерта тя.

„Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство. РБ няма да бъде пречка за съставяне на дясноцентристко правителство”, отбеляза тя.

Кунева потвърди, че реформаторите ще работят за нова конституция.