„Няма да отстъпим от червените линии от нашата платформа. Ние имаме легитимацията да бъдем представители на автентичното ляво и да сме социална алтернатива на дясното”. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков на старта на 43-ото НС. По думите му БСП-Лява България е отговорна партия и ще подкрепи евроатлантическия курс, ще внася алтернативни законопроекти и ще гласува за онези, с които е съгласна, както и против онези, с които не е съгласна.

„Конфигурацията в новия парламент е изключително разнообразна и пъстра, макар, че 124 депутати от миналия парламент сме същите, констатира лидерът на Столетницата. Непредставени остават повече от половината български граждани. Мнозинството от хората отказаха да участват в управлението”, подчерта Миков. 

„Всички искаха нови избори и намираха панацея в тях. Сега се установява, че недоволството и недоверието отново са налице, защото причините са толкова дълбоки, че не могат да се решат с избори. Сега най-важната задача е да върнем страната на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация”, каза още лидерът на втората по големина партия в новия парламент.

Според Миков е необходимо отговорно поведение от всички парламентарни групи, а не само от онези, които ще подкрепят правителство. „Няма експертни правителства, всяко, подкрепено от друга партия, вече е коалиционно”, категоричен бе Михаил Миков.