Дясноцентристко управление не е възможно да се постигне мнозинство без ДПС, но ние няма да подкрепим безпринципна коалиция. За нас ще бъде чест да бъдем ясна опозиция на подобен управленски мандат. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при откриването на 43-тото Народно събрание.

„Ние сме призвани да прокараме пътя на преуспяваща евроатлантическа България”, заяви Лютви Местан. По думите му 43-ият парламент идва в кризисен момент. „Изправени сме пред резонансово трептене на няколко кризисни елемента – бюджетен дефицит, проблемът КТБ, обърната пирамида на здравноосигурителната система”, продължи той.

„Днес не е време за реваншизъм, време е да четем историята не само като минало. ДПС е основополагащ елемент на евроатлантическата архитектура на България. Демокрацията е в многообразието – можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме част от неговите опори”, посочи Местан.

„В тази зала сме с 38 рекордни мандата, дадени за единствената сила, която не губи, а качва доверие. За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим един ясен евроатлантически профил на следващия политически кабинет, дори без да участваме в управлението”, заяви още Лютви Местан.

 

По думите му ДПС е готово за дълбок разговор с езика на фактите за системните пороци на българската демокрация. „Започваме със зловонието на КТБ. Истината за КТБ е отвъд мита за банката на ДПС. Ако откажете участие вече сте признали, че сянката на КТБ не тегне над ДПС”, заяви лидерът на Движението.

„Ще продължим с темата със закупуване на гласове. С езика на фактите, а не в плена на митологемите. Имаме проблем с анти-ДПС внушенията, ние нямаме проблем с истината”, подчерта той.

В своето слово Местан даде други премери за отклоненията на избирателната система, които обаче се отнасят за други партии и попита защо за тези случаи не се протестира.

„Наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествените пазарни механизми. И едно явление, което гражданите усещат особено болезнено – национал-популизмът. Изправени сме пред липса на визия за това каква трябва да бъде същността на съвременната държава”, заяви Местан.

Според него аритметическият сбор се превръща в сговор, „ако не стъпва на ясна демократическа основа, дори да се постигне мнозинство от над 200 народни представители”.

„Осъзнаваме нашата мисия в това да не позволим България да се отклони от цивилизационния си избор. Демокрацията е в многообразието. Можем без власт, но не можем да бъдем отделени от демократичния процес, защото сме една от неговите опори”, каза Местан.