Реформаторският блок ще се бори за четири мандата на предстоящите през май избори за Европейски парламент. Такава амбиция заявиха в събота в Русе председателят на ДСБ Радан Кънев и зам.-председателят на Движение „България на гражданите" Найден Зеленогорски.

Листата с кандидати за евродепутати ще бъде обявена пuблично през първата половина на следващия месец. „Няма да има подреждане на партии, а на личности.
Листата ще бъде подредена така, че да получи максимален възможен резултат. Преценката ни е, че нашият максимум е четири мандата и той е постижим. Ако iзвънпарламентарна формация получи четири мандата, това ще промени из основи българската политика", подчерта Радан Кънев.

Той обясни определи като успешна обиколката на представители на Реформаторския блок из страната. С нея те са се убедили, че формацията съществува и не е столичен проект, твърдят от обединението.

„Усещането ни е, че хората искат оставката на правителството. Докато не се прекратят злоупотребите с власт, не могат да се увеличат доходите и работните места, защото никой няма да инвестира в престъпна среда", категоричен бе Радан Кънев.

Докато по-рано в събота Бойко Борисов обяви Реформаторския блок за единствен възможен коалиционен партньор на ГЕРБ, зам.-председателят на ДСБ Петър Москов пренесе към ГЕРБ тежестта в преговорите за евентуална коалиция, като посочи, че партията на Борисов е в условия на избор – „да изберат дали да бъдат себе си, или могат да се променят и да бъдат част от реформаторско усилие".

Радан Кънев коментира, че Реформаторският блок „не гори мостовете" в дясното пространство. „Вратите ни винаги са отворени. Дали сме визия и план за промяна и реформи и който ги приема е винаги добре дошъл за преговори при нас. Това се отнася и за „Синьо единство", и за всяка друга демократична формация в България. Ние сме готови да работим и с хора, с които няма да се явим заедно на избори", обясни Кънев.