След близо 3-часово заседание правната парламентарна комисия одобри без корекции въпросите на референдума, иницииран от Слави Трифонов, предаде БГНЕС. Не бе приет единствено този от тях, който касае гласуването по електронен път, но и той ще бъде обсъден и гласуван в пленарна зала утре.

Сценаристът от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов представи пред комисията шестте въпроса, които искат да подложат на гласуване, а те са:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
  5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
  6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

„Според нас, а и, според мнението на близо 700 000 българи, начинът, по който парламентът и политическата система функционират не е добър. Имаме идеи за промяна, подкрепена от над 700 000 души, което значи, че референдумът в този му вид трябва да се състои”, категоричен бе сценаристът.

По думите му корекция на броя на народните представители не е промяна на държавното устройство (за която е нужно Велико народно събрание – б.р.). Съмнения в тази посока изказаха от БСП, които поискаха първо въпросите да бъдат коментирани от Конституционния съд, за да стане ясно дали сред тях има такива, по които гражданите не могат да бъдат питани.

Йорданов заяви, че депутатите не могат да махат въпроси и да казват кой въпрос да отиде на референдум и кой не: „Вие не сте богове. Депутатите не са над народа. Представителността на този референдум е много по-голяма от тази на вас в тази зала”.

ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ подкрепиха провеждането на референдум без корекции в текста.