Реформаторите се надяват на президентско вето върху Закона за военното разузнаване. Това обяви пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Блока Радан Кънев след среща в Народното събрание с военния министър Николай Ненчев, предаде БТА.

Вчера парламентът прие окончателно директорът на служба "Военна информация" да бъде само военнослужещ, критерий, на който не отговаря ръководителят й в момента Йордан Бакалов. Това стана с изненадващата подкрепа на ГЕРБ. Зам.-председателят на ПГ на мандатоносителите Цвета Караянчева коментира, че „хора от кариерата” сред колегите й са лобирали за предложения от опозицията текст.

„Смятаме, че по предложението на Таско Ерменков се прие грешно политическо решение във вреда на националната сигурност и няма никаква причина толкова рязко да се ограничава кръгът на възможни ръководители на службата”, обясни Кънев.

Реформаторите се надявали на сериозен и задълбочен диалог с ГЕРБ и партиите от мнозинството, преди отново този текст да бъде гласуван.

Николай Ненчев на свой ред продължава да настоява и да смята , че началникът на "Военна информация" може да бъде и цивилен. Той увери, че висши офицери от военното разузнаване дават много висока оценка за работата на Бакалов в момента.