Петата поправка на Конституцията вече е факт с гласовете на 189 депутати. Опитът за реформа разклати спокойствието на властта, а правосъдният министър хвърли оставка.

С тържествено и поименно гласуване депутатите приеха промените в основния закон с девет гласа повече от необходимото.

Промените в Конституцията разделиха Висшия съдебен съвет на две квоти и засилиха ролята на инспектората. Ябълката на раздора обаче стана вътрешното съотношение на квотите. Реформаторите искаха парламентарните представители да са повече. А АБВ предложиха превес на прокуратурата. Това остана и окончателният вариант.

Гласуването стана повод оставка да хвърли правосъдният министър Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС

„С това гласуване стана голяма стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенство на главния прокурор, поради което аз повече няма да заемам поста министър на правосъдието и ще направя стъпки за своето оттегляне”.

Веднага след него от управлението се оттегли още един човек.

„Първо, искам да кажа, че никога не блъфирам, така че от настоящия момент правителството на г-н Борисов не може да разчита на моята подкрепа в лично качество като български народен представител. Аз вече съм опозиционен депутат”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Това доведе до протести и на улицата отново излязоха стотици.

Оказа се обаче, че желаещите да напуснат властта са малко. Само ДСБ, и то в непълен състав. Защото Петър Москов избра да остане министър.

„Аз съм и ще бъда министър на Реформаторския блок. Никога няма да си позволя да предам завоювани от демократичната общност позиции, за да може изконната мечта на ДПС за изваждане на Блока от управлението да се сбъдне”, аргументира решението си той.

Така кризата във властта се оказа буря в чаша вода. А Екатерина Захариева наследи на поста правосъден министър Христо Иванов.

Първата оставка в кабинета стана факт още в началото на март.

Вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо се оттегли от поста, а Бойко Борисов светкавично го замени с вицепремиера Румяна Бъчварова, която съвместява и двата поста.