Премиерът Марин Райков, вътрешният министър Петя Първанова и главният прокурор Сотир Цацаров излязоха с общ коментар на скандала с подслушванията, който „наостри слуха” на обществото в последните седмици.

Освен да демонстрират, че между институциите няма война, те обявиха и решение на проблемите, което обаче едва ли скоро ще получи практическо изражение, тъй като за момента остава на ниво служебен кабинет.

МВР ще предложи конкретни промени в наредбите, така че да се гарантират правата на гражданите срещу твърденията за незаконно подслушване.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че в наредбата, която засяга мобилното подслушване с автомобили, до момента не е имало описани правила. Те обаче сега са съгласувани с помощта на прокуратурата и до няколко дни министърът на вътрешните работи ще излезе със заповед, която да регламентира тази тематика. След изборите ще бъдат направени и законови поправки, за да се усъвършенства използването на СРС, уточни Цацаров.

Оказа се, че съвместната пресконференция е резултат на разговор с президента Росен Плевнелиев. Представителите на изпълнителната и съдебната власт признаха, че на срещата с държавния глава са стигнали до заключението, че в следващите дни очакват нови разкрития и сътресения. Райков обясни, че от „боледуващата” политическата класа се очакват решения, а не скандали и заговори за конкретна политическа сила, която обаче не спомена с име. „Ние ще създадем условия за честни избори, но могат ли да са честни избори, в които някои политически сили хранят обществото със скандали?”, попита министър-председателят.

Засвидетелстване на подкрепа

В изявленията и на тримата конкретиката остана леко назад, за да отстъпи място на неколкократно засвидетелстване и размяна на подкрепа от една институция към друга.

Снимка: Ладислав Цветков

„Действията на българската прокуратура не могат да бъдат класифицирани като тежък удар върху системата на МВР или като голям плюс в борбата с организираната престъпност. Нарушенията на закона не са повод за негативна оценка за целия личен състав в министерството. На престъпността се противодейства само чрез закона”, заяви Сотир Цацаров.

Сама защити МВР и Петя Първанова, която заяви, че говоренето срещу вътрешното министерство не работи в интерес на обществото. Тя отправи и апел към всички, „които се изказват по темата с нерегламентираните СРС-та, да спрат с коментарите. Има висящо производство и прокуратурата е органът, който има право да коментира, всичко останало вреди на имиджа на министерството, а това вреди и на гражданите и на националната сигурност на страната”.

В разговора за волността да се обсъждат обществено значими събития и проблеми от всички се присъедини и Марин Райков, който каза, че коментарите на главния секретар на МВР Калин Георгиев „не трябва да минават определени граници”. Става дума за изказването на Георгиев по изчезналата информация за използване на СРС-та, според което „служителят с отвертката” на СДОТО е направил опит да я запази.

Бившият премиер – жертва на подслушването

По конкретния казус с излезлите записи на разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов, Райков заяви: „Всеки гражданин има право на това да не бъде подслушван. Този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобни практики е станал бившият премиер”. Той все пак отказа да оценява предшественика си, за да не влиза предизборната кампания.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация