"Цветен" политическия и експертен служебен кабинет е съставил президентът Радев. Правителството ще бъде с трима вицепремиери и 16 министри, съобщиха източници на bTV от "Дондуков" 2.

С указа на държавния глава от тази вечер парламентът ще бъде разпуснат на 27 януари, петък. Утре кабинетът "Борисов" ще проведе последното си заседание, а в петък ще бъде представено служебното правителство.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 26 март.

Въпреки че отричаше да е получил категорична покана, очевидно бившият председател на парламента Огнян Герджиков се е съгласил да поеме поста на служебен премиер в конкуренцията на бившия председател на БАН академик Стефан Воденичаров.

Снимка: bTV

Заместник-министърът на финансите в няколко поредни правителства Кирил Ананиев ще осигури приемствеността в ключовия ресор. Силовите министри са Пламен Узунов, бивш директор на полицията в Пловдив (уволнен от Румяна Бъчварова заради оставен на свобода убиец на пътя) и генералът от резерва Стефан Янев, бивш военен аташе във Вашингтон.

Външен министър става посланикът ни в Берлин и бивш началник на кабинета на Симеон Втори – Ради Найденов.

Снимка: bTV

Д-р Илко Семерджиев поема здравеопазването, Христо Алексиев от управата на НКЖИ - транспорта. Енергиен министър става Николай Павлов от „Булгаргаз”.

Снимка: bTV

Театралът Рашко Младенов ще оглави министерство на културата. От академичните среди са министърът на икономиката Теодор Седларски и министърът на спорта Даниела Дашева.