Адвокат, десен политик, депутат, лидер на ДСБ – през годините Радан Кънев е бил представян по много начини, но със сигурност не и като… кулинарен блогър, фен и набор на Джейми Оливър. Днешният зам.-председател на „тъмносините” ще ни покаже как готви Чили кон Карне, но ще си говорим и за политическите рецепти, които у нас все така са с резултат „манджа с грозде”.

Необходими продукти (за ястието, не за решаване на проблемите на България):

500г Говеждо месо

2-3 чушки

1 консерва домати

1 Черен боб

Кимион

Червен пипер

Черен пипер

2 глави лук

3-4 скилидки чесън

1 пръчка канела

Дафинов лист

Стъпка 1 : На слаб огън се слага зехтин в тенджера и се остава да загрее. Месото и лукът се нарязват на ситно.

-Ако трябва да сравните политическите партии от парламента с ястие кое би било то?

Това е много интересен, боя се, труден въпрос, но ако трябва този конкретно парламент в момента да го сравняваме с ястие неизбежно се връщам в новобранския център на казармата във Враца, там имаше, всеки, който е бил, си спомня, едни такива неща, всичко заедно. Една такава яхния, в която не може да разбереш какво има, но някакъв грах, някакви домати и картофи и вътре вместо месо плуваха едни парчетата сланина разлигавени, които им викахме медузи. Та много напомня сегашният парламент на нещо подобно, за съжаление.

Снимка: bTV
Стъпка 2 : Месото се слага в тенджера, заедно с чесъна и дафиновия лист.

-Готвенето не е ли като политиката , трябва да внимаваш как смесваш съставките, като коалициите, трябва да внимаваш, с кого се коалираш?

И температурата

-Да внимаваш и кога да махнеш яденето то котлона, за да не прегори.

В интерес на истината, ако правим такъв паралел, да, ако нещо се сложи прекалено рано или прекалено късно, има голям риск да не се получат.

Стъпка 3: Разбърквайте месото, за да не загори

-Разочарован ли сте от отпита си е политиката?

Човек трябва първо да е бил очарован, за да се разочарова, а аз знаех много добре къде влизам. Не е тайна, че вярвам в политиката като изкуство на компромис и някакъв разумен разговор. Не вярвам в революциите, дори в ситуации като нашата, която е толкова закостеняла и вътрешно корумпирана, че изглежда невъзможно да се промени по еволюционен път.

Аз вярвам в преговорите и компромисите вярвам, че демокрацията и революцията са две различни неща. А за да има преговори и компромиси трябва да има искрени позиции. Аз съм на тази или онази позиция, а когато те са проформа, ще дам един пример, въпреки че не обичам да навлизам в темата, защото според мен е фалшива. Този шум покрай Истанбулската конвенция.

Снимка: bTV
-Плаши ли Ви джендърът?

Не, не ме плаши. Не ме плаши и прочутият израз за нестереотипните роли на пола, който всички разбират като гей бракове или не знам какво, а той значи това, че един мъж може да готви без да е гей. Или че една жена може да бъде министър или председател на парламента.

Проблемът с домашното насилие в България е много сериозен, но той не опира да конвенция, а до отношението на полицията и прокуратурата. Като адвокат съм имал много такива случай, основният проблем е абсолютно безразличие на полицията. Най-честият отговор, който чуват жени, които се оплакват, е „Не ни занимавайте”.

Стъпка 4: Към месото се добавят лукът и чушките

-През седмицата президентът Росен Плевнелиев Ви обвини, че сте провалили кандидатурата му за втори мандат. С други думи, сготвихте ли Пленелиев, наистина?

Аз уважавам това, което Росен Плевнелиев направи в президентския си мандат и особено смелостта да говори неща, които са непопулярни. Ако нещо го направи неизбираем за втори мандат, това беше тази смелост и обичайната страхливост на характера на Борисов.

За всеки е ясно беше честно, че шансът Борисов да подкрепи, човек, който заема толкова категорично позиции по руските теми, хибридна заплаха, конфликт между Борисов и НАТО и т.н е минимален, защото Бойко е много страхлив човек и който е вътре в политиката го знае.

Снимка: bTV

Така че аз подхождам към Плевнелиев с уважение, в случая каза няколко груби неистини, и предпочитам да не коментирам, защото ще излезе че съм враждебно настроен към него, защото не съм .

Стъпка 5: След като зеленчуците поомекнат се прибавят и доматите. Към тях се прибавят счуканият кимион, черен и червен пипер.

-Какво му е на дясното пространство?

След последния провал на изборите отделих много време да намеря за себе си някакъв нешаблонен отговор. Защото този процес на роене на партиите създава едни малки и отделни, но верни на лидера си партии, които си измислят дори идеологически различния по между си. А лидерството в политиката е да водиш хора, които не те харесват. А това нещо в дясно го няма, всеки гледа да не харесва някого, а някой да го харесва него.

Стъпка 6: Накрая се прибавя и бобът, оставя се да ври на слаб огън около 15-20 минути.

-На първи април излиза първата ви книга („1 април 2034”)

Започнах да я пиша 2003 г., тя е писана преди 15 години и нещо като насмешливо антиутопичен жанр, не е мрачна и трагична.

Снимка: bTV
-Казвате, че в нея няма прилики с действителни лица и събития, само че какво е ПСП?

Фактически, сливане между бившата комунистическа партия и НДСВ, която в романа управлява необезпокоявана вече четвърт век цялата страна.

Финална стъпка: След като се сгъсти ястието се поднася в тестени кошнички.