Лидерът на ДСБ Радан Кънев увери, че не трябва да се търсят конспиративни теории в призива десните партии да подкрепят за нов мандат Росен Плевнелиев като независим кандидат. Кънев посочи, че в това предложение „няма втори план”.

„Не става дума за номинация, няма как една партия да номинира действащия президент. Това е инициатива, не е оферта между партия и държавен глава. Това е начало на разговор, който се потиска вече много месеци между партиите в център и в дясно, в цялото проевропейско политическо пространство”, изтъкна тъмносиният лидер в предаването "120 минути" по bTV.

„Росен Плевнелиев е ключовият гарант на геополитическата ни ориентация, той е почти единственият човек, с когото западните лидери говорят с радост и приемат безрезеврно, вътре в страната през целия си мандат на практика е единственият високопоставен овластен държавник, който безусловно защитава независимостта на съдебната система както от политически, така и от мафиотски натиск”, каза Радан Кънев.

„Ако не иска, той няма да се кандидатира, но всички ние, които знаем тези факти и оценяваме неговия мандат като успешен, нямаме право да си мълчим, да си правим деликатни партийни сметки и по този начин да отказваме подкрепа на тази политика и даваме сили на антиевропейската политика, на лявото, проруското и на популизма”, допълни той.

Лидерът на ДСБ призна, че с държавния глава не са се чували, преди ДСБ да обяви, че събира подкрепа за нов негов мандат, но са разменили реплики след това. „Изразих моите гаранции, че става дума за 100% искрена подкрепа без всякакви втори планове”, посочи Кънев, като допълни, че Плевнелиев е реагирал много позитивно, с благодарност.

Той коментира и думите си от октомври миналата година, че сериозно обмисля да се кандидатира за президент. „През октомври казах, че призовавам да се направят вътрешни избори в дясно, така че да се издигне един кандидат”, уточни той. По думите му обаче за това вече е късно и към настоящия момент би било абсурд. Затова и сега предлага друг вариант.

Според него има тежък конфликт вътре в ГЕРБ, където „нещата тръгват малко всеки срещу всеки”, и върху него фактори извън ГЕРБ не могат да влияят.

„Това е униформена партия, тя е изградена върху структурите на МВР, там отношенията на лоялност и доверие са характерните за МВР и има съответните затворени граници. Да искаме да помогнем на някой в ГЕРБ, не можем, и да искаме да им попречим, не можем”, каза Радан Кънев.

Всички в момента са разделени, в парламента цари хаос. Намираме се в кризисна ситуация, която изисква смели решения, посочи Кънев. Ключовите за националната сигурност проекти, които се движат добре – превъоръжаването на армията, интерконекторът с Гърция, сондажите в Черно море, това са исторически проекти, които за шест месеца извън властта нито за миг не сме спрели да подкрепяме. Според него те трябва да се сложат на масата с ясен график и точка на необратимост.

До изпълването на тези проекти за тях ще даваме безусловна подкрепа, увери той.

„Защо да бързаме за предсрочни избори? Виждам бързане в ГЕРБ, това ме тревожи, защото това е бягство от отговорност”, коментира още Радан Кънев.

На референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”, Кънев каза, че ще гласува различно на различните въпроси.

„По някои от въпросите смятаме да организираме политическа кампания, защото там има опасни форми на популизъм, като избора на полицейски шефове на мажоритарни избори, които не трябва да бъдат допуснати”, аргументира се той.