Инспекторатите във всички министерства започват проверки на всички обществени поръчки във ведомствата. Това разпореди днес премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на кабинета.

„Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата”, казва премиерът според стенограмата, разпространена от правителствената пресслужба.

Той настоява да му се докладва и при „най-малко съмнение за нередности”.

Борисов от около седмица е на вълна „прозрачност в обществените поръчки”, като спря първо скандалната процедура за Лот 1 и 2 на АМ „Хемус”, за чието двойно оскъпило се трасе трябваше да получат стотици милиони две фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев.

Докато медийният бос и шефът на „Лукойл” отричаха пред медиите всякаква връзка с компаниите, премиерът спря поръчки на други фирми, отново приписвани на депутата от ДПС. Беше спряна и поръчката за изготвяне на нови лични документи, зад която някои медии виждаха друг бизнесмен – издателят Иво Прокопиев.

От месеци анализатори и представители на бизнеса бият тревога, че чрез обществените поръчки и европарите държавата се е превърнала в основен играч в икономиката, който на практика може да определи коя фирма да получи глътка въздух и коя да бъде оставена да се мъчи в ситуация на стагнация и скромно потребление.