„Наблюдаваме пълно тържество на ирационалността. Страната системно и всеки ден се пързаля. От една страна имаме ирационалността на тези, които искат оставка тук и сега – приличат на кучето, което гони колата, но не знае какво ще прави като я стигне. От друга страна управляващите нямат никаква оферта към протестиращите, а това са 1/3 от гласоподавателите в страната”. Така социологът Кольо Колев обрисува ситуацията в страната в 35-ия ден на антиправителствени протести.

По думите му изборите на 12 май са довели до спирала на политическа нестабилност, тоест избори след избори. Колев заяви, че по време на управлението на ГЕРБ 2% от фирмите са печелили 100 % от обществените поръчки. „Има икономически елити, които искат това да се промени”, убеден е Колев.

Според него хората справедливо са се разгневили след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но отзад икономическите интереси са „потрили ръце”.

„ Ако всяко правителство ще се занимава с предишното, няма смисъл”, заяви политологът Димитър Аврамов, който се противопостави на реваншизма, с който всяка власт се отнася към предишната.

„Всички мерки на кабинета са „полу”. На края на годината ще видим ключови неща. 5% по-евтин ток не е проблемът, а либерализация на пазара”, обясни той.

Политологът заяви, че има пропаст между хората във властта и протестиращите, защото властимащите не решават сегашните проблемите. „Хората казват: „Ние искаме управление; Горе се занимават да овладяват отделни властови постове в държавата”, каза Аврамов.
По думите му Кабинетът заприличва на кабинет на БСП и не е дал ясен хоризонт на собствените си усилия.

Кольо Колев допълни, че на мястото на премиера Пламен Орешарски би си дал срок до март, а после би свикал референдум с въпрос „искате ли предсрочно избори”.

„Ако на правителството му пречат протестите, може да си ходи веднага. Ако са им толкова нежни душите, мястото им не е там”, отсече Димитър Аврамов на свой ред.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите