Актьорът Калин Сърменов, който се оказа водач на листите в два града на партия „Другата България”, заяви пред bTV, че катализатор за решението му да влезе в политиката са били протестите срещу монополите, довели до „излишен хаос”.

„Администрацията си вършеше работата. Тези хора се опитваха да вършат работа(...) С всички недостатъци, но нещата се случваха. Случваха се неща – хубави, лоши, но вървяхме. Такава реформа в културата, която се направи, досега не е имало и тя дава своите резултати. Тази криза на кому беше нужна?”, попита директорът на Сатиричния театър в София.

Макар че визията му за ситуацията от преди няколко месеца силно съвпадна с тази на ГЕРБ, той обяви, че не е член на партията, никога не е бил и никой не го е канил да влезе в нея.

По думите му чувствата на хората, с които са излезли на улицата, за да протестират, са били манипулирани от хора, които имат полза от това: „И аз казвам, че монополът трябва да се махне, но не е толкова просто – има договори, клаузи във времето. Хората това не го разбират и някои, на които е изгодно, го използват”.

Сърменов призна, че идеята да „бъде изцапан от калта на политиката” се е родила на шега, когато в разговори с приятели стигнали до извода, че отрицателният вот трябва да отиде на разумно място.

„Всички поставяме на първо място грижата за народа, далеч съм от мисълта, че аз ще решавам проблемите. По-важно е моето появяване да възбуди хората да мислят по разумен начин”, каза актьорът и изведе като приоритетни ресорите култура, образование и здравеопазване.

Той обясни желанието си да стане политик и с убеждението, че „някой трябва да го направи”. „Аз съм човек, който си върши работата, поема отговорност и се опитва. Иначе ще слушаме някакви такива, които ще говорят кофи с глупости. Хората лесно могат да бъдат подведени от лъжа, която като се повтори 10 пъти, става истина”, коментира Сърменов и допълни, че най-големият му страх е държавата да не функционира.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС