Протестиращите ще търсят участие във властта на изборите на 12 май чрез листите на вече регистрирани партии.

Около тази идея се обединиха представителите на три новоучредени организации на недоволните - Ивайло Франц от движение „Освобождение", Хари Хараламбов от учредителите на политическо движение "Българска пролет" и Мирослав Паскалев - Зорец от Форум „Обединение”.

„С движение „Освобождение” вече имахме такъв разговор. Спрели сме се на регистрация чрез листите на политически партии, говорим и с други партии,” заяви Хари Хараламбов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Говорим с други партии, като една от идеите е да се създаде политическа коалиция, на която ние да дадем името „Българска пролет”. В замяна ние искаме контрол над листите,” обясни още Хараламбов.

Той посочи още, че в интернет са организирани платформи, чрез които кандидатите да придобият предварителна известност. За себе си Хари Хараламбов разказа, че юрист на почасова заетост.

Зад тази идея застава и Форум „Обединение”, чийто представител Мирослав Паскалев – Зорец заяви, че настояват за 80% гражданско представителство в листата на партия, с която биха сключили подобен съюз.

Говорителят на движение „Освобождение" Ивайло Франц разясни взаимоотношенията си с телевизия СКАТ и партия „Атака”. Още преди раздялата на Волен Сидеров със СКАТ продуцент предложил на Франц да прави рубриката „Гледна точка”. След разногласия започнал да прави патриотичното предаване „Пробуждане с Ивайло Франц” по партийния телевизионен канал на „Атака”, но се разделил и с този екип.

„Излязох на улицата, защото гражданската енергия не знае какво да направи. Целта на движение „Освобождение”, което не е политическо, е да преведе народния вот до институциите,” подчерта Ивайло Франц.

Той разказа, че е експерт и консултант по стратегическо планиране на свободна практика, води магистърска програма в НБУ, а самият той има три магистърски степени.

Мирослав Паскалев - Зорец заяви, че първоначалната идея на Форум „Обединение” била обединяването на целия протест, но впоследствие това се оказало невъзможно.

Тримата представители на граждански организации на протестиращите се разграничиха от други три познати лица – на организаторите на протестите Янко Петров, Дончо Дудев и Ангел Славчев. Гостите в студиото признаха, че не разбират исканията на тримата организатори, които едновременно настояват за промени, но странят от влизането във властта.

Във включване по телефона Янко Петров отхвърли критиките за подмяна на първоначалните причини за недоволство – високите сметки за ток и парно.

„Първоначалните искания за сметките са юридически обосновани,” заяви той и информира, че с провеждането на мерки срещу този проблем вече са ангажирани юристи.