„Една купчина хора са дискриминирани зловещо, Десислава Радева трябва да е наясно с това, очевидно не е – за нея е купон”, заяви адвокатът по човешките права Николай Хаджигенов в студиото на „Тази сутрин”.

Вчера съпругата на президента публикува в социалните мрежи коментар на тема миналия „Прайд парад”. Мнението й предизвика бурни реакции в социалните мрежи, много от които негативни.

„В една нормална държава след подобно изказване щеше да е замеряна с камъни още на същата сутрин”, категоричен е Хаджигенов.

„Радева е водена от желанието да уплътни визията на първа дама е била посъветвана зле”, смята Арман Бабикян. Той добави, че ако съпругата на президента е толкова загрижена на тема превенция от СПИН, може да посети българския център и „ефективно да даде своя дан в борбата с този бич върху човечеството”.

„Когато си толкова близо до върха е добре да се обърнеш към това до каква степен имаме имунна недостатъчност по отношение на демокрацията и властта. Когато някой много се шегува с Хитлер, дали ако той е служител на съпруга ти, трябва да продължи да работи? Когато един министър-председател казва, че летенето е хоби – къде ни е имунната система? Или е много хубаво да сме юнаци, България да е на три морета и тогава изведнъж – мъжкото в нас се надига”, коментира още скандалите от изминалата седмица Бабикян.

Той поиска обяснение от съпругата на президента какво означава „да сме повече българи, отколкото космополити”, което тя е написала в края на публикацията си.

„Първата дама има приблизително две роли – или ще играе принцеса Даяна, принцеса на народа, или ще е тиха, скромна и неинициативна сянка на мъжа си. Тя си е избрала едно от двете, по-добре да го прави професионално”, категоричен е Бабикян.

Тазгодишният „Прайд” беше белязан от още един скандал. На контрапротеста присъства Мирослав Паскалев – Зорец, заедно с дъщеря си, която държи плакат „Върнете дъгата на децата”, последвано от обидно обръщение към участниците в парада.

„Това, че си казваме мнението и че на някой му пречи е негов проблем. Защо да не държи плаката? Детето искат да му върнат дъгата”, коментира Зорец в студиото на „Тази сутрин”.

„Верно ли някой е взел на детето дъгата? И кой точно? То не е щастливо и весело, защото има около 10% гей хора в България. Така нареченото мнение не е мнение на това малко това. Това мнение е емблематичен пример за престъпление от омраза, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 4 години и солидна глоба”, поясни адвокатът Николай Хаджигенов.

„Аз лично изпитвам леко неудобство от бъдещата съдба на детето и дали то ще бъде заведено на летището, за да помоли пилотите да спрат с тези самолети, защото иска да ги оставят на децата. То само с това ще се занимава детето, ама аз ще се разплача накрая”, коментира иронично Арман Бабикян.