Наблюдаващите прокурори по разследването за ваксините от Турция са взели решение за повдигане на обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов и на заместника му Адам Персенки още в края на септември, но са решили да го отложат, след като приключи кандидатпрезидентската кампания.  Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Никой не е изчислявал дали някой ще си подаде оставка след кандидатпрезидентската кампания”, категорична беше тя.

Прокуратурата е сезирана миналата година, а тази година през април беше образувано досъдебното производство. От април до края на септември бяха събирани множество доказателства, припомни Арнаудова.

„Факт е, че напоследък изключително често действията на прокуратурата се политизират. Използват се за политическо говорене, а никой прокурор в страната не би искал да получава необосновани обвинения, че помага политически на един или друг кандидат”, поясни тя.

На Москов бяха повдигнати обвинения за три престъпления, две от тях са престъпления по служба.

Първото касае вноса на ваксините от Турция, след като в резултат на междуправителствено споразумение бяха внесени 100 000 ампули „Еувакс” и 100 000 ампули „Пентаксим”.

Ампулите „Еувакс” се пазят от прокуратурата, тъй като за тях няма разрешение за употреба на територията на ЕС от Изпълнителната агенция по лекарствата, тъй като съдържа съставка, която е в противоречие с Европейската фармакопея, отбеляза Румяна Арнаудова.

Във връзка с платеното ДДС за ваксините тя поясни, че след изрично запитване от страна на здравното министерство НАП е заявила, че ведомството задължително дължи плащането на ДДС.

„Това е дарение за страната ни, но не са изпълнени процедурите, които са разписани достатъчно подробно точно в законите, които обслужват дейността на здравеопазването за начина, по който могат да се осъществяват както вносът, така и даренията”, уточни Арнаудова.

Тя подчерта, че е задължително издаването преди това на  разрешение за употреба от Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Москов е нарушил служебните си задължения и не е изпълнил което и да е от условията на закона, за да получи необходимото разрешение от ИАЛ”, заяви Арнаудова.

„Независимо от неполученото разрешение за „Пентаксим” не твърдим и нямаме каквито и да е доказателства, че тази ваксина е вредна за децата”, каза още говорителят на главния прокурор.

За ваксините „Еувакс” прокуратурата няма да допусне да се разпространят, тъй като са забранени за употреба на територията на страната, отбеляза още тя.