Референдумът за отделяне на Каталуния от Испания е незаконен и трябва България като членка на ЕС да му се противопостави. Това заяви в студиото на „Лице в лице” професорът по европейско право Атанас Семов.

„Референдумът е незаконен, не беше проведен по правилата на държавата, в която се провежда. Референдуми с такива въпроси може да организира само съществуващата държава”, посочи той и отбеляза, че при аналогичното допитване в Шотландия организацията е била дело на централната власт на Обединеното кралство и вотът е преминал според действащото законодателство.

„Къде по света би се провел незаконен референдум и полицаите биха носили цветя на членовете на секционната избирателна комисия?”, запита професорът. Той обаче призна, че „една по-умна власт би могла и по-деликатно да подходи”. Припомняме, близо 1000 души бяха пребити от тежковъоръжени полицаи, изпратени от централното правителство с цел да провалят гласуването.

Проф. Семов посочи, че, освен всичко друго, референдумът е бил неуспешен и реално 65% от избирателите не са подкрепили независимостта на Каталуния (макар само 7% да са изразили тази позиция в хода на самото гласуване – б.р.).

Според него мъдро би било лидерите „да не се опияняват от мисълта за място в историята и да не бързат да обявяват независимост”. Професорът е на мнение, че след нов кръг от преговори Каталуния може да получи разширение на автономията, включително и в бюджетната област.

„Нито един сериозен фактор в ЕС няма да признае референдума и резултатите от него, още по-малко евентуална независимост”, заяви Семов. Той призова България и Румъния да излязат с ясна позиция, че „не можем да приемем за нормално суверенни държави през XXI век да се разпадат инцидентно”.

„Ако не сме разбрали грешката от прибързаното унищожаване на Югославия в нарушение на много международни правила и създало повече проблеми, отколкото решило, не дай Боже и по нашите земи някой ден може да има подобни силно тревожни процеси”, предупреди Семов.